Nova normalnost: Nove stavke u budžetu – maske, rukavice, vitamini, alkohol za dezinfekciju

Početkom 2021. godine suočili smo se sa pandemijom virusa Korona koja nam je donela strah, neizvesnost, nova pravila ponašanja. Osim straha, nova situacija nam je donela određenu dozu besa, tuge, brige za najbliže, ali i nove stavke koje smo morali da uvrstimo u naš već preopterećen kućni budžet.

Stigla su nam nova  pravila ponašanja popularnije nazvanim merama zaštite koje podrazumevaju nošenje maski, rukavica, kupovinu sredstava za dezinfekciju, vitamina.

Da li  i u kojoj meri je  to uticalo na naš kućni budžet, pitali smo naše čitaoce koji su uglavnom davali odgovore da su cene pristupačne i da nema velikog uticaja na budžet kao što smo u početku strahovali.

„U početku me je bilo strah da li ćemo kao četvoročlana porodica sa dvoje školske dece uspeti da izfinansiramo sve to. Bio je prisutan i strah od nepoznatog, brinuli smo za decu i tragali za najefikasnijim maskama, a nismo znali ni koje su. Sada je sve drugačije, maske su jeftine, kupujemo alkohol u većim pakovanjima, a što se tiče vitamina, trudimo se da ih unosimo kroz namirnice i da budem iskren, dosta toga smo naučili o prirodi i ishrani“ rekao je Mladen, pravnik star 35 godina.

Mila, domaćica od 28 godina i majka dvogodišnje devojčice šaljivim tonom nam je odgovorila:

„Ma poludeli smo skroz, ja najviše. Nisu me brinule maske i ostalo, ali priznaću vam da sam ja ona koja je kupila pola prodavnice prvih dana pandemije. Brašno, šećer, ulje, na džakove krompira, luka, hrane za bebu.. Ma stvarno sam poludela i potrošila sve šta sam imala i nisam imala, tako da su mi sredstva za zaštitu i dezinfekciju bila najmanja stavka.“

Mora se uzeti u obzir da nisu svi isto prošli i da je nečiji budžet ipak pogođen malo više, medju njima je ugostitelj Marko:

„Iskreno, pogodilo me. Restoran je bio uglavnom zatvoren, a kad smo ga otvarali, morali smo da ispratimo sve mere zaštite, koje su u početku, meni bile jako konfuzne, pa sam kupovao ogromne količine sredstava za dezinfekciju i to neke baš skupe. Takođe nismo znali da ih doziramo, pa je pola bukvalno bačeno. Što se tiče masaka i rukavica, njih smo isto kupovali kako ne bi došlo do toga da budemo kažnjeni jer ih naše mušterije nemaju. Takođe, morao sam da vodim računa i o zaposlenima da budu komplet opremljeni, ne samo zbog kažnjavanja, već i kako bi bili bezbedni. Sve u svemu, jedan jako težak i konfuzan period koji je, nadam se iza nas.“

Kao i uvek, stavovi se razlikuju, pa smo dobili i ovakav odgovor:

„Ma kakve maske, vitamini, korona ne postoji!“ stav je jedne gospođe pedesetih godina.

Na naše pitanje da li se brine za svoje i zdravlje svojih najbližih, odgovorila je da je sve u Božijim rukama, ali da masku nositi neće.

Jedna naša sugrađanka koja živi i radi u Nemačkoj dala nam je jako kategorički odgovor koji glasi:

„Ovo što ovde vidim je bruka i sramota. Mere se moraju poštovati i tačka. Ovde vidim ljude bez maski, rukavica, to u Nemačkoj nema šanse da se dogodi.“

Pitali smo je i kako je došla iz Nemačke i da li se plašila puta, na šta je rekla:

„Godinama sam dolazila autobusom, jer mi je tako bilo lakše, ali sada nisam želela da rizikujem da budem toliko dugo u zatvorenom prostoru sa više ljudi pa sam došla autom. Što se tiče prelaska granica, imam potvrdu da sam primila vakcine, ali želim da naglasim da se nisam vakcinisala samo da bih putovala, već smatram da svi treba da se vakcinišemo. Što se tiče vašeg pitanja i uticaja na budžet, neosetno je. Nisam godinu dana posećivala frizerski salon i radila nokte, pa eto, još sam i uštedela.“

Iz svega navedenog, možemo zaključiti da nove stavke u budžetu i nisu toliko velike i da imaju zanemarljiv uticaj. Još uvek nismo shvatili koje maske su bolje ili lošije jer su mišljenja, pa čak i stručnjaka različita, ali se slažemo u jednom, da je individualno poštovanje mera zaštite u pandemiji, ali i van nje obaveza svih nas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Previous post Nova normalnost: Šta će zameniti tri poljupca kod Srba – fizička distanca?
Next post Upoznaj Kolubarski okrug – turizam u doba korone