Gorivo ostaje zamrznuto do kraja aprila: Uredba se za sad ne menja

Uredba kojom se određuju najviše cene u maloprodaji za BMB95 i evrodizel, kao i fiksira marža benzinskim stanicama, ostaje da važi do kraja aprila, saznaju “Novosti”.

Aktuelan uredba je uvedena 11. marta i ističe 11. aprila. Pre nje je slična uredba trajala mesec dana. Razlika je u tome što se u prvoj uredbi išlo na mesečno fiksiranje cene a u drugoj se ona određuje prema formuli i kotaciji derivata u regionu svakoga petka.

Pri donošenju druge uredbe, kojom je povećana maksimalna cena dve osnovne vrste goriva, Vlada se odrekla dela akcize, do maksimalnih 20 odsto prema zakon, i carine na uvoz derivata.

Domaći naftaši upozoravaju da kontrolisana cena koja je ispod tržišne, može da posle dva meseca primene dovede do problema sa snabdevanjem.

“Uredba kao privremeno rešenje daje efekte, ali dugoročno može da ugrozi snabdevenost tržišta. Realne cene su one koje kreira tržište, a ne država. Tokom ova dva meseca su se drastično menjali uslovi i troškovi i na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou i cene transporta. Na te faktore tržište odmah odreaguje, a administracija ne može”   ukazuje generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Da se slobodno tržište derivata ne smiruje pokazuje i nedavno poskupljenje autogasa (TNG). Iako su cene nafte u padu poslednje dve nedelje, TNG je poskupeo i u Beogradu je dostigao cenu od 103 dinara za litar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Koncert Lene Kovačević
Next post Stižu i poljoprivredne penzije