Lazarevački vatrogasci ugostili osnovce

Učenici 8. razreda OŠ „Diša Djurdjević“ preko programa „Profesionalna orjentacija“  a u okviru projekta „Da se upoznamo“ posetili su  Vatrogasno spasilačku jedinicu Lazarevac i upoznali se sa njihovim radom.

Rade Mirković, član Veća GO Lazarevac zadužen za obrazovanje, kaže da je cilj projekta da što više dece lazarevačkih osnovnih škola poseti preduzeća i organizacije kako bi se upoznali sa njihovim radom, što bi im pomoglo prilikom odabira buduće profesije.

‘’Mi smo već dva puta dolazili ovde sa mlađim učenicima a sada smo iskoristili priliku da spojimo’’ lepo i korisno’’. Sve škole imaju u svom vaspitno-obrazovnom procesu obavezu da sa decom rade profesionalnu orijentaciju, što znači da im pružaju pomoć, objašnjenja i dodatne sugestije kako bi odlučili šta će biti u budućnosti’’, objašnjava Mirković.

Komandir VSJ u Lazarevcu, Miloš Živanović  ovom prilikom rekao je da pored redovnih aktivnosti ova jedinica ima obavezu edukacije dece po školama a  prevntivna zaštita od požara i ponašanje prilikom elementarnih nepogoda bile su teme današnje posete osnovaca lazarevačkim vatrogascima.

‘’Pored ovih tema deca su upoznata sa radom vatrogasaca i uopšte, sistema rada u službi. Bili su veoma pažljivi i zainteresovani za ono o čemu smo govorili’’, kaže Živanović.

Pedagog OŠ „Diša Đurđević“, Ivana Jovanović kaže da su učenici u okviri programa „Profesionalna orjentacija“ bili u prilici da se upoznaju sa plemenitim  i odgovornim zanimanjem vatrogasca.

‘’Ovakvi projekti su veoma važni u opredeljenju dece za njihova buduća zanimanja. Imali smo priliku da od predavača čujemo kakav je to posao i šta ih čeka ukoliko odluče da se bave ovim zanimanjem a u planu su nam još neke posete ustanovama i preduzećima’’, rekla je ona.

Program profesionalne orijentacije u osnovnim školama ima za cilj da razvije spremnost učenika da stiču znanja i iskustva o sebi i svetu rada kako bi donosili realne odluke u pogledu svog daljeg obrazovanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Previous post Počeo upis u lazarevačke vrtiće
Next post Uželeli smo se bine i publike – Amadeus bend u Lazarevcu (VIDEO)