Odgovore na 69 pitanja od Lazarevčana tražiće 156 popisivača – POPIS 2022.

U Srbiji je 1. oktobra počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova i sprovodiće se svakodnevno, tokom celog dana, do kraja ovog meseca.

Odgovore na 69 pitanja od Lazarevčana tražiće 156 popisivača koji su angažovani u tu svrhu, rekao je Nikola Marinković, koordinator opštine Lazarevac za realizaciju popisa.

“ Ono što moram da kažem jeste da je popis obavezan i da su oni koji u njemu učestvuju u obavezi da daju tačne odgovore. Svako odbijanje ili davanje nepotpunih ili netačnih odgovora sa sobom povlači prekršajnu odgovornost, kao i novčanu kaznu.

Kada popisivač dođe na kućnu adresu i ne zatekne nikoga, doći će ponovo, a u slučaju da ni tada ne bude nikoga, ostaviće pisano obaveštenje i imformaciju da građani besplatnim pozivom Info centra mogu, uz pomoć operatera ostvariti kontakt sa popisivačem i dogovoriti termin popisivanja.To je broj 0800-444005 koji je u funkciji od 8-20 časova.

Ono što je specifično u ovoj vrsti popisa jeste da imamo dve kategorije lica i to privremeno odsitna i privremeno prisutna lica. Prva kategorija odnosi se na lica koja su zbog svog rada, školovanja ili iz bilo kog drugog razloga van mesta na koje dolazi popisivač, te će biti popisano u svom domaćinstvu, a podatke o njima daće prisutni članovi. Privremeno prisutna lica će se tokom popisa izjasniti o mestu iz kojeg dolaze”, objašnjava Marinković.

Popis 2022. u Srbiji sprovodi se uobičajenom metodom – podatke direktno od građana prikupljaju popisivači, idući „od vrata do vrata”, pri čemu, po prvi put u našoj popisnoj praksi, odgovore ispitanika unose u elektronske upitnike pomoću laptopova.

Marinković je i sam prošao kroz popis i pozvao sugrađane da otvore vrata popisivačima

Prvi preliminarni rezultati Popisa o broju stanovnika, domaćinstava i stanova, po opštinama i gradovima, objavljuju se u roku od 30 dana od dana završetka popisivanja. Кonačni rezultati Popisa objavljuju se sukcesivno, počev od marta/aprila 2023. pa sve do 30. juna 2024. godine, u skladu sa Кalendarom objavljivanja koji će biti pravovremeno objavljen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post HUMANITARNO – SPORTSKA AKCIJA „ ZA NAŠU SARU MATIĆ“
Next post “ Dečija nedelja” u “Dečijem carstvu”