“Pomoć u kući” – Pažnja i topla ljudska reč pre svega

Usluga Pomoć u kući Zajedničkog centra za socijalni rad “Solidarnost”, obuhvata opštine Lajkovac, Ljig i Mionica, a funkcioniše pod okriljem opštine Lajkovac. Kroz realizaciju projekta obezbeđena je nega i pomoć starim i odraslim, bolesnim, nepokretnim i teško pokretnim licima.

Dragan Radovanović, direktor Centra kaže da je ova usluga mnogo pomogla kada je reč o sagledavanju socijalnog stanja na terenu, te su zahvaljujući njoj stigli i do potencijalnih korisnika, što i jeste jedan od ciljeva samog projekta.

“Trudimo se da pružimo dobar kvalitet usluga. Pratimo edukacije, česti smo učesnici, zajedno sa opštinom Lajkovac na brojnim konkursima i donatorskim konferencijama u vezi sa ovom uslugom i mogu vam reći da smo mi kao Centar prezadovoljni saradnjom u svakom smislu.

Opštine su prepoznale važnost usluge Pomoć u kući jer svi zajedno znamo kolike su potrebe ruralnog i starog stanovništva za ovom uslugom, za pažnjom, negom i onim što smo mi spremni da im ponudimo. Verujte, češće im nedostaje upravo ta pažnja i topla, lnjudska reč nego nešto meterijalno”, kaže Radovanović.

Trenutno na teritoriji opštine Lajkovac uslugu Pomoć u kući obavljaju tri geronto-domaćice, dok broj korisnika u toku godine varira od 33 do 36 u kontinuitetu.

” Svaka geronto-domaćica mora posedovati licencu za rad, a mi se trudimo da one idu i na dodartne obuke i ne možemo da zaposlimo nekoga ko nije obučen i senzibilisan za rad sa ovom populacijom. Mi za potrebe samog projekta i izveštavanja o njegovoj realizaciji, kao i za potrebe donatorskih organizacija, pratimo reakcije i komentare našoh korisnika, tako da mogu reći da su oni veoma zadovoljni uslugom. “Zamerka” im je što su posete samo tri puta nedeljno i voleli bi da to bude češće. Naše domaćice korisnicima dostavljaju i lekove, a dešava se i da ih odvezu do doma zdravlja. Kada su u poseti obevezno se raspitaju o zdravstvenom stanju, izmere pritisak,  presvlače i prepovijaju one korisnike kojima je i ta vrsta pomoći neophodna, sve u zavisnosti od stanja svakog korisnika pojedinačno”.

Radovanović je takođe istakao da je Centru ova usluga veoma pomogla u sagledavanju socijalne strukture i socijalnih potreba, pa je ove godine, dobrim delom upravo zahvaljujući geronto-domaćicama Centar došao i do novih, potencjalnih korisnika, koji fizički nisu bili u mogućnosti da dođu do Centra kako bi se raspitali za ovu i ostale usluge, a širok je spektar uslga i prava koje korisnici mogu da ostvare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Tradicionalno novogodišnje druženje lazarevačkih penzionera (VIDEO)
Next post LjIG ZA DECU SA KOSOVA I METOHIJE