“ Poslovni izazovi” – inovativne ideje srednjoškolaca

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Na takmičenju su učestvovale četiri učenice škole iz Ljiga: Anita Pavlović, Nevena Jočević, Ivana Radovanović i Milica Mihajilović. U ekipi koja je osvojila treće mesto učestvovala je Milica Mihajilović.

Takmičenje je okupilo više od 100 učenika iz 26 srednjih škola iz jugozapadne Srbije, i to iz: Arilja, Bajine Bašte, Čačka, Čajetine, Gornjeg Milanovca, Guče, Ivanjice, Kraljeva, Krupnja, Ljiga, Mionice, Novog Pazara, Požege, Prijepolja, Raške, Užica, Valjeva i Vrnjačke Banje. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će pomoći mladim ljudima da održe pažnju. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Prvo mesto osvojio je tim koji je predstavio ideju o otvaranju prostora u kome bi bilo obezbeđeno mesto za čitanje i učenje a služili bi se napici od ginka koji poboljšavaju koncentraciju.

Drugo mesto osvojio je tim koji je prezentovao ideju o proizvodnji emitera elektroimpulsa preko elektroda sa pumpicama radi stimuliranja mozga električnim talasima za poboljšanje i održavanje pažnje.

Treće mesto odneo je tim čija je ideja bila izrada aplikacije koja održava koncentraciju učenika skenirajući sadržaj i izdvajajući najbitnije delove kroz zanimljive sadržaje i korisne kvizove.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR Fondacije, UniCredit banke, kompanije Carmeuse i Univerziteta Metropolitan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Slava medicinskih sestara i tehničara u lazarevačkom domu zdravlja
Next post “MTB Lazarevac 2022”