Pravo žena na nasledstvo – “KOLIKI JE MOJ DEO?” (VIDEO)

Žensko udruženje kolubarskog okruga (ŽUKO) osnovano je u maju 2013. godine. Glavni cilj udruženja je osnaživanje položaja žena na lokalnom nivou.

U periodu od devet godina, koliko udruženje postoji, realizovan je niz projekata koji su u različitim oblastima pomogli da se čuje ženski glas i da se poboljša položaj žena.

Projekat “Koliki je moj deo?” koji je obeležio proteklu godinu, bavi se pravom žena na nasledstvo i ima za cilj smanjenje rodnih stereotipa i slabljenje postojećih obrazaca, po kojima muškarac treba da bude vlasnik imovine.

Na ovu temu razgovarali smo sa članicom udruženja, Katarinom Ranković.

“ Nasledstvo je tema o kojoj se ranije nije mnogo govorilo. U radu sa ženama došli smo do podataka da većina žena nema svoju imovinu, dakle, ništa na svoje ime.  Baveći se dublje ovim problemom, saznali smo da se svaka druga žena odriče svog dela nasledstva. To zapravo znači da kada dođe do ostavinske rasprave, kada brat i sestra treba da naslede imovinu, najčešće se podrazumeva da će se sestra odreći te imovine. To je jedan od običaja koji je još od davnina ostao u našim krajevima i još uvek se praktikuje.

Nekada je postojao i princip miraza, gde se znalo da žensko dete kada se udaje, od svoje primarne porodice dobija nekakvu “sigurnost”, ako to tako možemo nazvati, u vidu imovine, dok je celo imanje ostajalo bratu.  Vremenom se taj običaj “miraza” izgubio, ali ono što je ostalo jeste uverenje da se sin, odnosno muško dete smatra jedinim naslednikom, što predstavlja jako veliki problem za žene “, objašnjava Ranković.

Ona je takođe otkrila i jednu  pravnu “začkoljicu” između termina “Odričem se” i “ Ne prihvatam se “ prilikom ostavinske rasprave.

“ Kada jednom kažete “Odričem se” to je onda nepromenljivo, međutim, postoji razlika ukoliko pri ostavinskoj raspravi kažete da se ne prihvatate nasledstva. Praktičan primer je ukoliko recimo žena kaže da ne prihvata svoj deo nasledstva,  njena deca će biti pozvana da se, kao njeni naslednici izjasne da li oni žele da prihvate to naslestvo. Ono što takođe predstavnja razliku između ova dva pojma, a o čemu smo malo informisani, jeste član 82 Zakona o socijalnoj pomoći, koji kaže da ukoliko smo se odrekli nasledstva nemamo pravo na socijalnu pomoć države”.

ŽUKO je napravilo mrežu organizacja iz čitave Srbije i inicijativu da dođe do izmene tog dela zakona, kako žene ne bi bile “duplo kažnjene”zbog neinformisanosti. Pored projekta “Koliki je moj deo”, ŽUKO se bavi i brojnim drugim vidovima edukacije, motivacije i pruženjem pomoći i podrške ženama u svim sferama života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post „Svetosavski bal“ okupio lazarevačke prosvetare (VIDEO)
Next post Odbojkašice Železničara nanele prvi prvenstveni poraz Jedinstvu