Preminuo književnik Milovan Danojlić

Posle kraće bolesti preminuo je veliki književnik i pesnik, član SANU, Milovan Danojlić. Ljižani se opraštaju od svog zavičajnog pisca, prijatelja biblioteke i zadužbinara Crkve na Kamalju.

Akademik Milovan Danojlić pustolov i stanovnik sveta, znao je da samo ovi naši krajolici, brda, zemlja, voda, vazduh, karakter našeg naroda mogu nadahnuti stvaralaštvo,  pisca preko 70 knjiga. Ostaje da kroz njegovo delo razumemo vrednost života. Gradska biblioteka u Ljigu kroz svoje buduće ime “Milovan Danojlić” nastaviće da baštini sećanje, lik i delo najvećeg književnika ovoga kraja.

Prvu zbirku pesama objavio je 1959. godine pod nazivom „Kako spavaju tramvaji”. Svoje pesme uglavnom je namenjivao deci, ali i njihovim roditeljima, a posebno se ističe poema „Dečji zakonik” u kojoj Milovan ističe obavezu roditelja da deci obezbede srećan i bezbrižan život. Osim poezije, pisao je i prozu, esejistiku i književnu kritiku.

Od 1984. godine živeo je i radio u Francuskoj, gde je u dva navrata radio kao lektor za srpskohrvatski jezik na Univerzitetu u Poatjeu, a nekoliko godina je obavljao poslove spoljnog saradnika pariskog radija.

Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti od 2000. godine, prvo kao član van radnog sastava, potom dopisni član, te redovni član od 8. novembra 2018. godine. Jedan je od 13 intelektualaca koji su obnovili rad predratne Demokratske stranke 1989. godine. U rodnim Ivanovcima podigao je crkvu.

Danojlić je objavio više od 70 knjiga beletristike i poezije na srpskom jeziku. Priredio je i preveo veliki broj knjiga iz književnosti za decu, a prevodio je i dela poznatih pisaca poput Vilijama Šekspira, Šarla Bodlera, Josifa Brodskog, Emila Siorana, Luja Aragona, Ezre Paunda, Vilijama Batlera Jejtsa, Ežena Joneskog, Pola Klodela, pisana na francuskom i engleskom jeziku. Neke od najpoznatijih Danojlićevih knjiga su „Neka vrsta cirkusa“, „Dragi moj Petroviću”, „Lične stvari – ogledi o sebi i o drugima“ i „Balada o siromaštvu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Treće regionalno ocenjivanje rakija i likera – Komisija imala težak zadatak (VIDEO)
Next post “ Maslačak i retard” – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama