Srpska Pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Krstovdan

Izvor POLITIKA

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Krstovdan. Ovaj praznik se obeležava kao uspomena na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi. Krstovdanska vodica se posle vodoosvećenja deli vernicima i, prema običaju, čuva u kućama radi zdravlja.

Na sajtu SPC je objašnjeno da se ovaj praznik vezuje za Bogojavljenje i krštenje Isusa Hristosa, kao i za dan posvećen Svetom Jovanu Krstitelju, koji Ga je krstio u reci Jordanu. Krstovdan slavimo uvek uoči Bogojavljenja i spada u nepokretne praznike. U kalendaru nije obeležen crvenim slovom, za razliku od Krstovdana koji slavimo 27. septembra kao uspomenu na pronalaženje Časnog Krsta na kome je Gospod razapet.

Običaji i verovanja

Postoji dosta običaja i verovanja vezana za ovaj praznik.

U nekim delovima Srbije na Krstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća. Po narodnom predskazivanju vremena, koji vetar duva na Krstovdan, duvaće tokom godine. Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta, te da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke. U Sremu se govorilo da se ovoga dana vetrovi krste. U 12 dana, od Božića zaključno s Krstovdanom, ogleda se 12 meseci godine koja dolazi, pa kakvo je vreme kog dana takvo će biti u mesecu koji tom danu odgovara po redosledu. Ako je na Krstovdan oblačno, zima će biti bogata snegom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post BOGOJAVLjENSKO PLIVANjE ZA ČASNI KRST – JEZERO OČAGA
pexels-photo-259251.webp Next post Centralna banka Kosova: Evro od 1. februara jedino sredstvo plaćanja