Besplatni udzbenici za učenike nižih razreda i novih 200 miliona u budzetu opštine – Održana druga sednica Skupštine u Lajkovcu (VIDEO)

U Lajkovcu je danas održana druga sednica Skupštine sa Dnevnim redom od 27 tačaka značajnih za funkcionisanje opštine.

Pored ostalog usvojeni su: Predlog zaključka o usvajanju izveštaja o radu Zajedničkog centra za socijalni rad „Solidarnost“  za 2023.godinu, izveštaj o korišćenju budzetskog fonda za zašttu životne sredine za proteklu godinu, izveštaj o radu zajedničkog pravobranilaštva,  izveštaj o realizaciji Programa o finansiranju troškova vantelesne oplodnje u 2023. godini, zatim, Predlog programa podrške  za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za tekuću godinu, Predlog o davanju saglasnosti na Prve izmene i dopune Statuta PU „Leptirić“ i druge tačke, od kojih je o najvažnijim nakon sednice za medije govorio predsednik opštine Lajkovac, Andrija Živković.

“ Usvojili smo godišnji program za poljioprivredu  koji je i ove godine povećan u odnosu na prošlu i iznosi 20 miliona dinaqra. Sve nove mere doneo je Savet za poljoprivredu u kojem ima predstavnika i pozicije i opozicije, tako da mislim da će svi korisnici tih sredstava biti zadovoljni. Trudićemo se da u narednim godinma budzet za poljoprivredu sukcesivno povećvamo  ukoliko bude bilo potrebe. Takođe smo usvojili i budzet za ekologiju  za ovu godinu koji je drastično manji u odnosu  na prethodne”, rekao je između ostalog Živković.

Na danas održanoj sednici izabrani su i direktori dve važne ustanove, biblioteke „Radovan Beli Marković“ i Turističke organizacije opštine, a na ta mesta ponovo su postavljene dosadašnje direktorke, Snežana Škorić na čelu biblioteke i  Dušica Jovičić u TO Lajkovac.

Jedna od novina za lajkovčane jeste da će, posle dužeg niza godina  u sklopu Doma zdravlja ponovo biti otvorena apoteka, gde je lokal danas prenet na opštinu koja će u narednim danima raspisati Jvani poziv  za sve zainteresovane apotekarske kompanije.

Pored svega navedenog, Živković je takođe najavio i još nekoliko novina koje očekuju lajkovčane u narednom periodu, a koje se nisu našle na današnjoj sednici, kao što su  besplatni udzbenici od naredne školske godine za sve učenike do 4 razreda osnovne škole. Pored toga, opština je konkurisala za Javni poziv kod Ministarstva energetike za energetsku efikasnost stambenih objekata , za koji opština izdvaja 2,5 miliona dinara, ministarstvo isto toliko, dok preostalih 50% daju građani.

On je takođe istakao da će opština u narednom periodu imati novih 200 miliona dinara u budzetu, jer će biti potpisan novi sporazum sa RB Kolubara  zbog izmeštanja puta  Radljevo – Skobalj i škole u Skobalju, gde će sav novac biti opredeljen za unapređenje kvaliteta života stanovnika u naseljenom mestu Jabučje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Drugi Beogradski sajam sporta u Lazarevcu (VIDEO)
Next post Dodela montažnih kuća za četiri izbegličke porodice(VIDEO)