GREH ČOKOLADE

Čokolada je najomiljenija poslastica na svetu. Hrani našu dušu, srce i mozak.Popravlja naše raspoloženje i čini nas srećnima.

Prva čokolada je napravljena 1847. godine u Engleskoj.U početku nije baš izazivala neko interesovanje, ali vremenom je našla put  do srca potrošača. Naziv je dobila od reči czoko – latl, što znači kakaovo piće.

Osnovni sastojak čokolade je kakao, koji je vrlo hranljiv za naše telo. Kvalitet i ukus čokolade zavisi od količine  i vrste kakaa koji se koristi u izradi čokolade. Takva masa je prilično gorkog ukusa, ali se vremenom obogaćivanjem čokolade radilo na pobiljšanju ukusa. Tako da danas postoje čokolade različitog ukusa, zavisno od dodataka. To su uglavnom šećeri, zaslađivači, mleko, keks, voće…

Konzumira se u čvrstom ili tečnom obliku. U Meksiku se više koristi u tečnom obliku.

Čokolada ima niz blagodeti za naš organizam.Ona popravlja neše raspoloženje i čini nas srećnima, jer konzumiranje čokolade izaziva lučenje hormona sreće – serotonina. Dokazano je da ne izaziva karijes. Studije rađene u Japanu otkrivaju da kakao ( osnovni sastojak čokolade), zapravo bori protiv karijesa.Takođe je dokazano da ne utiče na pojavu akni.

Najviše pozitivnih efekata ima crna čokolada.Ona sadrži mnogo veće količine kakaoa i manje šećera od mlečne čokolade. Sadrži antioksidanse, koji štite organizam od slobodnih radikala i sprečava razvoj bolesti.Deluje na smanjenje krvnog pritiska i srčanih oboljenja, deluje protivupalno i na bolje funkcionisanje mozga. Bogata je mineralima, najviše ima gvožđa, magnezijuma i cinka. Pri kupovini crne čokolade najbolje odabrati onu koja sadrći 70% kakaoa, i konzumirati 20-30gr dnevno.

Čokoladu nipošto ne bi smeli davati našim ljubimcima. Koliko je zdrava  za naš organizam, toliko je štetena za organizam naših ljubimaca, a može biti čak i smrtonosna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Mirosaljci uskoro dobijaju vodu(VIDEO)
Next post POČINJE SA RADOM BAZEN U LJIGU