Da li zaista “vidimo” one koji ne vide? – Gradska organizacija slepih i slabovidih Beograda u poseti Lazarevcu (VIDEO)

Gradska organizacija slepih i slabovidih Beograda u okviru tradicionalne akcije “Prolećni susreti slepih žena”  posetila je Lazarevac.  Domaćin,  TO GO Lazarevac,  organizovala je obilazak hrama Svetog velikomučenika Dimitrija i posetu “Kamengradu”.

Sa sekretarom Gradske organizacije slepih i slabovidih,  Marijanom Lazić, razgovarali smo o istorijatu i načinu rada,  kao i o brojnim aktivnostima koje se organizuju,  kako bi se slepe i slabovide osobe integrisale u društvu,  ali i pronašle sebe i svoj stvaralački i kreativni potencijal kroz raznovrsne radionice.

Ona je ovom prilikom izrazila zahvalnost svim relevantnim ustanovama i institucijama koje im u radu pružaju neophodnu pomoć i podršku.

Članica organizacije,  Irena Ćopić,  vodeći se sopstvenim iskustvom i svakodnevnim izazovima sa kojima se susreće,  podsetila nas je sve zajedno,  da kao društvo i država ne činimo dovoljno da njihova socijalna inkluzija bude primerena i prihvatljiva.

Pored svakodnevnog straha koji slepa ili slabovida osoba oseća svaki put kada napusti svoj dom ili poznato okruženje,  elementarne “tehničke olakšice”  nisu dostupne u većini gradova i opština širom Srbije.

Staze za osobe sa ovom vrstom hendikepa,  zvučni semafori… uglavnom postoje samo u strogim centrima većih gradova,  dok ih na periferiji,  a naročito u manjim sredinama gotovo i nema.

Još jedan u nizu problema i poteškoća za slepe i slabovide osobe sasvim sigurno je i novi sistem naplate karata u Gradskom saobraćajnom prevozu.

Nadležni su,  čini se,  još jednom prevideli da postoje osobe sa hendikepom,  te je ovo za njih novi “kamen spoticanja”  i otežavanje njihove socijalizacije i normalnog funkcionisanja.

Slepe i slabovide osobe možda ne mogu da vide,  ali u nebrojeno mnogo stvari mogu biti neverovatno dobri i uspešni.

Najvažnije je da ne zaboravljamo da oni postoje i da imaju i zaslužuju apsolutno jednaka prava kao bilo koji drugi pripadnik jedne društvene zajednice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Reke Peštan i Turija poplavile deo opštine Lazarevac, sve nadležne službe su na terenu – Evakuisano 120 domaćinstava, troje spašeno iz bujice
Next post Sutra počinje leto, evo koliko će trajati najduži dan u godini