Danas je Ivanjdan: Jedan običaj posebno se odnosi na devojke koje žele da se udaju

Izvor : Telegraf

Danas je Ivanjdan, praznik koji ima brojne običaje, a noć između 6. i 7. se posebno odnosi na devojke koje žele da se udaju.

Noć uoči Svetog Jovana Preteče, u narodu poznatijeg kao Ivanjdan, žene širom Srbije pletu venčiće od cveća i uveče ga stavljaju ispred kućnih vrata.

Sveti Jovan je poznat kao Jovan Preteča jer je došao pre Hrista, a kao Krstitelj, zato što je pored drugih krstio i Hrista. Poznat je i kao Biljober ili Travar jer je živeo skromno hraneći se biljem, bubama, skakavcima i medom divljih pčela, a odevao u haljinu od kostreti.

O Ivanjdanu pletu se venci od ivanjskog cveća i njima se kite staje, a uoči tog dana, čobani pale brezove lile (vatre), pa obilaze torove gde čuvaju stoku, a zatim se penju na visove i igraju svakojake igre oko vatri.

Ovo paljenje lila za Ivanjdan dovodi se u vezu sa paljenjem badnjaka uoči Božića, čime se hoće reći da zimsko, božićno sunce ne sija tako visoko kao letnje, ivanjdansko, niti onako toplo greje. Pletenjem venaca želi se reći da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke (sredina leta), i da se tim vencima priroda ovenčava.

Običaji za ljubav

Postoje stari rituali na Ivanjdan vezani za ljubav. Običaj je da devojka isplete venac od cveća i da kroz njega pogleda momka koji joj se dopada. Još jedno verovanje kaže da devojka treba da ubere cveće pred Ivanjdan i u noći između 6. i 7. ga stavi ispod jastuka i prespava na njemu.

Ukoliko cveće ujutru bude i dalje sveže i lepo, brzo će upoznati srodnu dušu. Ako cveće uvene, još će morati da sačeka na susret sa pravom ljubavi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Od danas u upotrebi kartice za besplatno kupanje na lazaraevačkom bazenu
Next post Obavestenje iz EDB Lazarevac