Danas je praznik Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdan

Izvor Politika

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan. U crkvenom kalendaru ovaj praznik je obeležen crvenim slovom. Slavi se četrdeset dana nakon Vaskrsa, tačnije u četvrtak šeste nedelje posle praznika Vaskrsenja Hristovog. Na večernjoj službi koja se služi u sredu uoči Vaznesenja vrši se u skladu sa crkvenim tipikom, takozvano Odanije Pashe, neka vrsta opraštanja sa Vaskrsom. Početak i kraj službe se na taj dan, vrši isto kao i na sam Vaskrs.

Isus Hrist je, tri dana nakon što je raspet na krst i sahranjen u grobnici, vaskrsnuo iz mrtvih i javio se svojim učenicima. Sa njima je proveo 40 dana na zemlji, učeći ih kako da šire veru. Nakon toga poveo ih je na Maslinsku goru i rekao im: „Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen.”

Da bi u tome uspeli, obećao im je Duha Utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli preneti Hristovu veru u svet i time ljudstvo spasavati u veri (odakle naziv Spasovdan).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Uskoro otvaranje gradske veletržnice u Lazarevcu(VIDEO)
Next post Program Kulturnog centra „ Hadzi Ruvim“