Iskustva ličnih pratilaca dece sa smetnjama u razvoju

Uloga ličnog pratioca dece sa smetnjama u razvoju izuzetno je važna, odgovorna i zahteva mnogo posvećenosti, požrtvovanja i nadasve ljubavi i strpljenja.

Marija Jakovljević iz Lajkovca podelila je sa nama svoju priču o borbi, upornosti,  otporu i dirljivoj snazi koju svako ko preuzme na sebe ulogu ličnog pratioca nosi u sebi.

“ Ja sam ulogu ličnog pratioca započela sasvim slučajno. Majka sam  četvoro dece, a 15 godina sam radila u vrtiću u inostranstvu. Deset godina sam sedela kod kuće i jednoga dana sasvim slučajno na jednom lokalnom portalu naišla na oglas za lične pratioce. Prijavila sam se i ispostavilo se da ću raditi sa dečakom koji je u razredu sa mojom ćerkom.

Nas dvoje se družimo od decembra prošle godine i sjajno nam je” kaže ona.

Na pitanje šta je najlepši a šta najteži deo ovog poziva Marija uz osmeh odgovara :

“ Najlepše je kada na sred časa on uzme moju ruku i stavi na svoja leđa da ga mezim i češkam ili kada me neočekivano zagrli dok se igramo ili šetamo.Tada znam da sam prihvaćena. A najteže je, dodaje, kada je nervozan, kada vrišti i lupa ručicom o klupu, to mi baš teško pada. Naravno, najteže od svega prihvatam nerazumevanje okoline i reakcije pojedinih roditelja i dece.

Evo, navešću jedan primer. Jedan roditelj se požalio kako njegovo dete nije moglo dobro da uradi kontrolni iz matematike zato što je moj dečak bio nervozan i ometao je čas. Pozvali su me iz škole i bila sam u šoku. On je toga dana bio dobar, radili smo kontrolni i nije bilo baš nikakvih problema, a to je mogla da potvrdi i nastavnica.

Ne mogu da shvatim da su neki roditelji takvi i da “na prvu” poveruju svom detetu, koje je tražilo opravdanje za loše urađen kontrolni.

Razočarana sam i u neku decu koja u tom uzrastu, a reč je o šestom razredu, mogu tako daleko da idu.

Još jedan negativan primer nerazumevanja i neprhvatanja iznela je jedna moja poznanica, koja me je prilično izgrdila kada sam joj rekla čime ću se baviti. Ona smatra da deca sa smetnjama u razvoju ne treba da pohađaju redovnu nastavu i da “samo smetaju”. Pri tom i ona sama ima unuče koje ima autizam.

Pokušala sam da joj objasnim  koliko oni boravkom u školi sa drugom decom i kroz redovnu nastavu napreduju, oslobađaju se strahova, socijalizuju se.

Dečak kome sam ja lični pratilac plašio se pasa, a sada imaju jednoga kod kuće. Plašio se kiše, sada je dovoljno da se prekrije duksericom ili uzme kišobran.

Poznajem i ženu čija ćerka nije pohađala redovnu nastavu i sada je puna strahova, hvata je panika kada izađe napolje, a i to je retko jer veći deo vremena provodi u kući”.

Pitali smo Mariju kako izgleda radni dan jednog ličnog pratioca/pratiteljke i ona kaže da sve startuje u 7 časova kada dečaka uzima od kuće i povede u školu.

“ Zajedno smo na svim časovima, na odmorima, zajedno kupujemo užinu, igramo se, sedimo u školskom dvorištu i na kraju nastave ga vraćam kući. Tamo mami predajem svesku u kojoj beležim sve što smo toga dana učili i radili, šta ima za domaći, kakav je bio…

Ostala deca su me jako dobro prihvatila, a imala sam frku da li ću im kao starija osoba koja je tu stalno prisutna smetati. Međutim, sve je odlično. Baš sada pred ovaj raspust pitali su me da li ću se vratiti i bili oduševljeni kada su čuli da hoću. Odlično funkcionišemo, obzirom da i njima malo pomažem na kontrolnim i pismenim zadacima”, smeje se ona.

Marija nam takođe otkriva da dečak kome je ona pratilac jako voli nastavu fizičkog vaspitanja i da tada vreme provodi sa svojim drugarima pa mu ona gotovo i nije potrebna. Kaže da voli sport i da ga to ispunjava.

Priča lične pratiteljke, Marije Jakovljević iz Lajkovca biće samo prva od nekoliko koje ćemo ispričati, a sve sa ciljem i željom da celokupnom društvu na što bolji način približimo kako svet dece sa smetnjama u razvoju, tako i rad onih koji dobar deo vremena provode sa njima i daju sve od sebe da uopravo taj njihov čarobni svet oboje najlepšim bojama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Drugi dan male mature, osmaci danas polažu test iz matematike
Next post DANAS POČINJE LETO!