Izložba priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu

Regionalna izložba goveda simentalske rase četrdesetprvi put održana je juče u Lajkovcu. U katalog je upisano 105 najboljih grla čiji su vlasnici 23 stočara sa područja opština Lajkovac, Mionica, Ub i Obrenovac i grada Valjeva, ali se iz opravdanih razloga nisu svi pojavili na izložbi.

Manifestaciju je otvorio zamenik predsednika lajkovačke opštine, Obrad Milutinović, nakon čega je usledilo proglašenje pobednika i dodela nagrada.

Komisija za ocenjivanje grla radila je u sastavu: dr Vlada Pantelić – Institut za stočarstvo Zemun Polje Beograd, dr Radivoje Đurđević – SVC “Velika Plana” i dr Radosav Vujić – Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo.

Na tradicionalnoj izložbi “simentalca” u Lajkovcu ocenjuju se grla u tri kategorije: junice, prvotelke i krave, a proglašena je i apsolutna šampionka izložbe, šampionke i pratilje u pojedinačnim kategorijama, najbolja kolekcija grla itd, uz dodelu novčanih i robnih nagrada.

Generalni pokrovitelj 41. izložbe je Opština Lajkovac, a organizatori: Opštinska uprava Lajkovac, Institut za stočarstvo Zemun Polje, Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara“ Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac i Udruženje odgajivača goveda simentalske rase “Kolubarski simentalac” Valjevo.

Predsednik komisije, dr Vlada Pantelić kaže da je Kolubarski okrug već decenijama unazad u samom vrhu kada je u pitanju kvalitet simentalske rase, a samim tim i proizvodnje.

“Velika je satisfakcija za sve nas koji se bavimo govedarstvom da se na jednom mestu nađu najbolji proizvođači, kao što je to na ovoj izložbi” kaže on.

Direktor Centra za poljoprivredu Lajkovac, Nikola Radulović ističe da, obzirom na to kakva je bila godina i kroz kakve su sve probleme prolazili naši stočari, od drastičnog smanjenja cene mleka, preko smanjenja otkupa,  može se biti zadovoljno.

“ Što se tiče kvaliteta današnjih grla, sigurno da je bilo izložbi na kojima je bilo boljih i kvalitetnijih grla. Problem je što par izuzetno kvalitetnih proizvođača iz opravdanih razloga nisu prisustvovali ovoj izložbi. Dobro je što ima dosta stočara sa područja opštine Lajkovac, što se ranije nije dešavalo, a ono što raduje jeste da je ove godine bilo duplo više junica nego prošle godine” kaže Radulović.

Za pobedničko grlo vlasnika Milana Milakovića iz Mratišića, žiri poručuje da je moglo biti na svetskoj sceni, a Milaković kaže da njegovo gazdinstvo broji oko 80 grla.

“ Što se tiče malih proizvođača, oni su po meni u bezizlaznoj situaciji, jer su zbog male količine mleka prinuđeni da mleko daju po niskoj ceni” kaže on i dodaje da trenutno ne razmišlja o proširenju sopstvene proizvodnje, a uvek ima mesta za poboljšanje kvaliteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Ugovorom o saradnji između GO Lazarevac i Help-a, planirana podrška za 40 novih mikrobiznisa (VIDEO)
Next post “Koncert prijateljstva” – KUD “Lola” iz Sarajeva danas u Lazarevcu