Kulturni centar Lajkovac ustanovio plaketu za očuvanje tradicije „Braća Bajić“

Ovog vikenda u Lajkovcu je održan tradicionalni Festival folklora “Kolubarski Vez”, koji organizuje Kulturni centar „Hadži Ruvim“. Ono što je ovogodišnji festival izdvojilo od prethodnih jeste uručenje novoustanovljene Plakete za doprinos očuvanju srpske tradicije i folklora „Braća Bajić“.

Nagrada nosi ime po duetu narodnih pevača i kantautora koji su činili Toma i Andrija Bajić, rodom iz Jabučja u opštini Lajkovac. Braća Bajić su komponovala kolo “Kolubarski vez”, koje gotovo svi folklorni ansambli Srbije imaju na repertoaru kao koreografiju. Prva plaketa je uručena Andriji Bajiću, članu legendarnog dueta.

– Bajići  su prvi snimili narodnu pesmu „Ide Mile lajkovačkom prugom“ i tako ime ovog mesta i pruge proslavili kao niko pre njih. Spadali su među najtiražnije pevače bivše Jugoslavije tako da su, uz Mišu Kovača i Ivicu Šerfezija, bili rekorderi zagrebačkog „Jugotona“. Prvu plaketu sa ovim nazivom poneće preostali živi član popularnog dueta i  predsednik estradnih umetnika Srbije Andrija Bajić. Time je ustanovljeno ovo vredno priznanje, koje će postati tradicija – izjavio je direktor Kulturnog centra Milutin Ranković, inicijator nagrade.

Udruženje estradnih umetnika i izvođača Srbije uzvratilo je zahvalnicom Kulturnom centru i direktoru Milutinu Rankoviću, poznatom lajkovačkom umetniku. Ovom prilikom je medaljom Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ nagrađen doajen novinarstva i književnik Miomir Filipović.

Uz folklorni ansambl Kulturnog centra „Hadži Ruvim“, na festivalu revijalnog karaktera nastupili su KUD „Diša Đurđević“ iz Vreoca i Ansambl narodnih pesama i igara „Kruna“ iz Stublina.

U okviru festivala priređena je i Izložba zlatoveza na narodnoj nošnji i savremenim etno kostimima autora Nade Marković, Gorice Nikolić i Mirjane Đorđević. Tom prilikom je održan koncert vokalno-instrumentalne grupe „Šapčanke“ i frulaša Biljane Paunović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Održana druga sednica Privremenog organa opštine Lajkovac (VIDEO)
Next post Privremeni organ opštine Lajkovac usvojio treći rebalans budzeta (VIDEO)