Lazarevački odbornici usvojili rebalans za prvih šest meseci tekuće godine

Dvadeset četvrta sednica Skupštine GO Lazarevac održana je danas, a najznačajnije tačke Dnevnog reda odnosile su se na Predlog odluke o rebalansu budzeta za 2023.godinu za period od prvih šest meseci, kao i Izveštaj o izvršenju budzeta za isti period.

Pored toga, odbornici su dali saglasnost na Prve izmene programa poslovanja Javnog preduzeća za izgradnju Lazarevca za tekuću godinu, na Prve izmene posebnog programa ovog preduzeća, zatim,  saglasnost na drugi rebalans programa poslovanja JPKP Lazarevac  i izmenu posebnog programa o korišćenju sredstava budzeta po osnovu subvencija.

U skraćenom postupku  usvojeni su Predlozi rešenja o  prestanku funkcije vd direktora  TO Lazarevac i imenovanje  istog, kao i prestanak mandata  člana nadzorrnog odbora  JP za izgradnju Lazarevca i njegovo imenovanje.

Nakon sednice  novinarima se obratio sekretar Skupštine, Dalibor Matijašević.

„ U iscrpnom izlaganju, kako načelnijka za finansije , tako i u završnoj reči predsednika opštine objašnjeno je zašto je rađen ovaj rebalans  i navedeno je sve što je opština Lazarevac  radila u ovoj godini, kako do sada, tako i do kraja tekuće godine“, rekao je on.

Predsednik lazarevačke opštine, Bojan Stević je nakon sednice takođe kao najbitiniju temu istakao rebalans budzeta.

„ Tema su bila sredstva koja su ostala neutrošena na određenim pozicijama i iz tog razloga  smo radili tzv tehnički rebalans. Najviše sredstava u ovom rebalansu opredeljeno je JPKP Lazarevac  za plaćanje 11. rate za struju  po reprogramu sa JP EPS, pored toga, dobili su i sredstva za čišćenje deponija . JP za izgradnju Lazarevca dobilo je sredstva za subvencije, dok je ostatak sredstava išao za komunalnu potrošnju. Istakao bih još da je deo sredstava raspoređen za Mesnu zajednicu  Veliki Crljeni, kao i  2 miliona dinara za Centar za kulturu, za isplatu 12. plate zaposlenima.

Budzet je, ističem još jednom, tehničkog karaktera jer su to sredstva koja su ostala neraspoređena usled neugovaranja, kao i ušteda kroz određene postupke javnih nabavki. Sa druge strane, kroz rebalans su prošla  i sredstva koja smo uspeli da obezbedimo za sve kapitalne investicije, pre svega za rekonstrukcije i zamenu stolarije u Gimnaziji, OŠ „Knez Lazar“ i SMŠ „Marko Tajčević“. Pored toga tu je i OŠ „Vojislav voka Savić“ , zatim izgradnja Uslužnog centra namenjenog za izdavanje ličnih karti, pasoša…“

Stević je još naveo da odbornike do kraja godine očekuje još jedna sednica Skupštine na kojoj će biti usvojen budzet za narednu godinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Promocija Rvačkog udruženja Lazarevac (VIDEO)
Next post Lazarevački naprednjaci obeležili svoju slavu (VIDEO)