“Mikanovim stazama”- tradicija lajkovačkih planinara

U čast preminulog osnivača i dugogodišneg člana drustva, Milana Jovanovića Mikana- Švabe, PSD Ćira Lajkovac je 2018. godine postavilo spomen-ploču na vrhu Mali Povlen. Od tada, “Mikanovim stazama” postaje  tradicionalna planinarska akcija koja se održava u oktobru na datum njegovog rodjenja i obuhvata  obilazak tri vrha- Mali Povlen (1347 mnv), Srednji Povlen (1271mnv) i Veliki Povlen (1301).

Polazna i krajnja tačka je dom PK “Povlen” u podnožju Velikog Povlena ispred koga se okupilo pedesetak planinara. Dan je bio savršen za šetnju po prelepim valjevskim planinama. Osim planinara Ćire, tu su bili i prijatelji iz PD “Vis” Lazarevac, a posebnu draž daje učešće učenika osnovne škole “Dimitrije Tucović” iz Jabučja. Okupljeni su se pripremali za polazak na  planirane dve staze, 10km i 13km.

Uz dobro raspoloženje krenulo se ka Kneževom polju i potom na Mali Povlen. Treba naglasiti da staze nisu zahtevne, bogate su izvorima i uvek se možete osvežiti, a izvor Cetine se ne propušta. Po povratku, učesnike je čekao pasulj tetka Stane, a miris domaće pite sa jabukama pratio ih je dobar deo puta ka kući.

Pokazalo se i ovoga puta da prijateljstvo i poštovanje nemaju vremenski okvir niti vreme trajanja.  Lajkovacki planinari nisu zaboravili svoga Mikana i često se prepričavaju zgode i šale u kojima je učestvovao. Kao što je književnik Radovan Beli Marković imao svoje “ćelijanstvo” a kasnije “valjevstvo” tako je i Mikan imao svoje “povlenstvo” u kome je Povlen bila njegova velika ljubav i posebno mesto u životu. Tako danas, na par stotina metara stoje spomen obeležja dvojici lajkovčana koji su obeležili jednu epohu Lajkovca. Na Kneževom polju Radovanu, a na Malom Povlenu, Mikanu.

“Vreme prolazi, a Povlen te pamti” stoji na spomeniku koji pored lajkovačkih planinara posećuju i drugi “hodočasnici” valjevskih planina tj Malog Povlena.

Posle ove tradicionalne akcije predstoje pripreme za republičku planinarsku akciju “Stazama Kolubarske bitke” 26.novembra u čast i pomen junaka koji su ostavili živote na brdu Čovka, Vrače brdu i drugim delovima ćelijanskog atara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Završeni trotoari u Selu Lajkovac
Next post Sutra je MITROVDAN –hramovna slava u Lazarevcu i Lajkovcu