Nova normalnost: Roditelji u trećem dobu i njihova deca, unučići

Roditeljstvo za vreme koronavirusa ne može se porediti sa ovom ulogom tokom uobičajenog života. Poslovne  obaveze roditelja teško je uskladiti sa  izmenjenim školskim obavezama deteta. Tu su i naši roditelji koji su već ušli u treću životnu dob. Počinjemo da stičemo utisak da smo korona roditelji, i našoj deci i onima čija smo mi deca.

Počinjemo deci dozvoljavati i ono što u normalnim okolnostima ne bi „ni u ludilu“. Roditelji, iako i sami u nepoznatom i izloženi intenzivnom stresu, moramo  da razmišljamo  i kako da detetu pruže osećaj sigurnosti.

Navikavanje na nove životne okolnosti je proces koji svi članovi porodice prolaze na svoj način i potrebno je da jedni drugima pomognu.

Strah koji je u uslovima pandemije normalan, utiče i na odnos između roditelja i dece. Roditeljima širom sveta je potrebna dodatna podrška da sačuvaju zdravlje svoje dece, da ih zabave kod kuće i da održe njihov period aktivnog učenja .

Pored toga, u novim okolnostima potrebno je izgraditi i nove rutine, što nije uvek lako i zahteva vreme za prilagođavanje svih članova porodice.Takođe je  objasniti ostarelom roditelju koji je oduvek bio nezavistan i glavni oslonac porodice, da mu je sada u poznim godinama potrebna pomoć.

Pružite podršku svom roditelju najbolje što možete. Uloga porodice je presudna kada je u pitanju pomoć ostarelom da prihvati nove okolnosti i navikne se na njih.

Brinuti o ostarelim roditeljima ne znači samo negu u užem smislu, već upravo to – podstaknuti ih i ohrabriti da ostanu aktivni. Ako su nekada rado igrali šah u lokalnom klubu, išli u šetnje ili do crkve i biblioteke, omogućite im to ponovo. Pandemija korona virusa dovela je do normalne i očekivane uznemirenosti kod građana i povećala komunikaciju na temu zdravlja, faktora rizika i zaštite. Objasniti im kako i na koji način da se zaštite kako bi nastavili sa obavljanjem svojih aktivnosti uz naglasak da ste vi tu. Ne samo vi, već i vaša deca, odnosno unučići. Jer, sigurno ih je deprimirala ranija vest da se izbegava grljenje i ljubljenje sa bakama i dekama. Naravno da je ravnoteža najbitnija. I ona je na sada “korona roditeljima” ili “korona deci”

Pustite ih da razgovaraju, čak i ako pričaju ponavljane priče. Imajmo  isto strpljenje i zanimanje kao oni za nas kada smo bili mali . Neka uživaju u svojim prijateljima uz sve epidemijske mere. Dozvolite im da uživaju u razgovoru s unucima jer nas  vide u njima . Pustite ih da pogreše, jer smo i mi toliko grešili i nikad nas nisu ismevali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Previous post Briga i čeznja – nasi ljudi u inostranstvu
Next post Nova normalnost: Društvene mreže – ipak nismo sami?