Nova normalnost: Zdravstveni radnici – heroji našeg doba

Od samog početka pandemije Kovida 19, zdravstveni radnici su na prvoj liniji fronta. U bolnicama, kao i u sektoru nege uopšte, mnogi radnici platili su i plaćaju i dalje svoj posao životom.  To je razlog zašto medicinske sestre, doktore i druge zdravstvene radnike nazivamo  „pravim herojima“ i to od strane medija, vlasti, ali  i građana.

Na samom početku pandemije svake večeri u 20 časova, video snimci aplaudiranja na prozoru ili balkonu postali su virusni trend na mrežama u nekoliko delova Evrope i sigurno će biti jedno od najznačajnijih uspomena iz javnog odgovora na koronavirus.

Gradovi i sela širom Evrope pokazali su brojna ilustrativna svedočenja sa rečima zahvalnosti za medicinsko osoblje, od transparenta okačenih na balkonima, do dečijih crteža zalepljenih na prozore.

Pandemija COVID-19 paralizovala je svet, ali zahvaljujući posvećenosti zdravstvenih radnika i društvenih disciplina u poštovanju epidemioloških procedura, stope morbiditeta, a samim tim i mortaliteta padaju na brojnim mestima. Hrabrost zdravstvenih radnika uključenih u borbu protiv korona virusa tema je o kojoj se sve više govori u javnosti.

Ne manjka mišljenje da oni mogu postati najveći heroji sadašnjeg vremena.

Lekari, medicinske sestre ili drugi zdravstveni radnici su savremeni pravi heroji koji su posvetili svoje vreme, svoje živote i svoje zdravlje da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Novi heroji mogu biti simbol nade, upornosti, hrabrosti i opstanka čovečanstva, ma koliko teški bili izazovi sudbine.

Mnogi od njih su vredni primeri u ovim teškim vremenima opasnosti, straha, panika i briga za svoje živote i živote svojih najmilijih.

Svedoci smo neviđene, globalne, besprimerne borbe protiv nevidljivog neprijatelja. Prekomerni rad, čest nedostatak adekvatne lične zaštitne opreme, a svakodnevno se uočavaju rizici po zdravlje zdravstvenih radnika, posebno medicinskih sestara koje vode ovu borbu.

Uprkos borbi, frustraciji i riziku povezanim sa poslom, medicinske sestre i zaposleni u zdravstvu ostali su jaki i nepokolebljivi pred nevidljivom pretnjom. Ovi tihi heroji nisu uvek primećeni, ali uvek cenjeni od onih koji su dobili pomoć. Budući da su na prvoj liniji borbe protiv pandemije COVID-19, zdravstveni radnici, posebno medicinske sestre, izloženi su velikom riziku od zaraze.

Čak i ako se poštuju sve epidemiološke bezbednosne procedure, oni su izloženi virusu. Medicinske sestre su zvezde ove pandemije širom sveta. Njihova hrabrost, posvećenost i istrajnost postali su neprocenjivi. Tešku ulogu medicinskih sestara opisao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara 12. maja, koji je 2020. godine održan pod motom: „Vodeći glas – Negovanje sveta u zdravlju”

Nemoguće je preceniti posvećenost medicinskih sestara služenju čovečanstvu. Oni su ti koji dočekuju novi život kada se čovek rodi, a prate umirućeg u trenutku smrti. Oni su svoju lepu istoriju zapisali tokom ratovanja, epidemija, pandemija i danas, kada starija populacija zahteva mnogo brige i podrške. Nakon odluke Međunarodnog saveta medicinskih sestara (ICN) ratifikovane na 72. Svetskoj zdravstvenoj skupštini (VHA) u Ženevi, 2020. godina je proglašena Međunarodnom godinom medicinskih sestara i babica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Previous post Nova normalnost: Oni koji su pobedili
Next post Unapređenje dela transportnog sistema u „Preradi“