Nove kapitalne investicije u drugoj polovini naredne godine – budzetska sednica Skupštine u sredu (VIDEO)

Poslednja 44. sednica opštinskog Veća, pred zasedanje lokalnog parlamenta održana je danas u Lajkovcu, a najznačajnija tačka bio je upravo budzet opštine za narednu godinu, o čemu je u izjavi za medije govorio predsednik opštine Lajkovac, Andrija Živković.

“Što se tiče samog budzeta, ja ne mogu da budem u potpunosti zadovoljan, pre svega planom budzeta za narednu godinu jer planove koje smo imali u ovoj kalendarskoj godini nismo uspeli u celosti da realizujemo, tako da imamo određenu količinu novca koju moramo preneti u narednu godinu, što nam za prvih šest meseci u 2023. neće omogućiti  da imamo neke veće i brojnije infrastrukturne radove koji su bitni za lokalnu zajednicu.

Ono što je jako bitno jeste da budzet za sledeću godinu iznosi oko 894 miliona dinara i to su, pre svega oni tekući prihdi, a sami možete da zapazite da je budzet iz godine u godinu nešto manji, ali se ta cifra uglavnom kreće oko 900 miliona.

Nisam zadovoljan brojem prenetih obaveza, ukupno 168 milona dinara za nerdnu godinu, što sa ovim tekućim prihodima donosi ukupnu cifru od oko 1.060.000.000 dinara. Dobra stvar je da preko 90 procenata tih prenetih obaveza jesu ugovoreni radovi koji će se realizovati u prvim mesecima naredne godine, gde pre svega mislim na parterno uređenje konaka, izgradnju parking postora  kod zgrade silosa i parterno uređenje centra Jabučja, čija vrednost radova iznosi preko 35 miliona dinara”, kaže Živković.

On je dodao da lajkovčani veće investicije mgu očekivati u drugoj polovini naredne godine, kada bi nakon prvog rebalansa budzeta bilo opredeljeno oko 100 miliona dinara za takve investicije. Takiođe je dodao da će veliki deo novca otići na povećanje plata i istakao da sve one stavke koje su do sada bile finansirane iz budzeta neće biti ukidane, da će budzet za poljopirvredu, zdravstvo i sport biti uvećan, najavljena je eksproprijacija škole u Skobalju od čega će sredstva biti opredeljena za izgradnju fiskulturne sale za potrebe škole u Jabučju, Ministarstvo za kapitalna i javna ulaganja opredeliće sredstva za realizaciju projekta iz 2018. godine koji se odnosi na zamenu starih i dotrajalih cevi u visini od oko 400 miliona dinara.

Živković se nada da će pored budzeta, opština Lajkovac imati, kao i do sada veliku pomoć Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava, pre svega kada su u pitanju kapitalni projekti.

Budzetska sednica Skupštine opštine Lajkovac trebalo bi da bude održana u sredu 28.decembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post “Šampion solidarnosti za Zimsku kampanju 2022. godinu” i priznanje za najuspešniju opštinu
Next post “ Novogodišnje igrarije” PU Rakila Kotarov-Vuka