Opština Lajkovac prvi put u Programu unapređenja energetske efikasnosti

Opština Lajkovac prvi put učestvuje u Programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, koji sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa lokalnim samoupravama. Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković juče je u Novom Sadu potpisao ugovor o sufinansiranju sa ministarkom Dubravkom Đedović Handanović.

Građanima opštine Lajkovac na raspolaganju će biti pet miliona dinara. Ministarstvo i Opština Lajkovac će učestvovati sa po 2,5 miliona dinara, a građani će na svojim stambenim objektima izdvojiti 50 posto sredstava za konkretnu meru energetske efikasnosti.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je, između ostalog, istakla: “U prethodne tri godine više od 30.000 domaćinstava iskoristilo je podršku države da zamene vrata i prozore, poprave fasadu koja je dotrajala, da zamene kotao čistijim energentom ili postave solarni panel i počnu sami da proizvode zelenu energiju. Sve ove mere čine državu otpornijom, ali doprinose i procesu energetske tranzicije.”

Za subvencije domaćinstvima država obezbedila oko dve milijarde dinara ili 10 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Održana 8. sednica opštinskog Veća u Lajkovcu (VIDEO)
Next post Legat novinara Velje Pavlovića otvoren u Ratkovcu