pexels-photo-135620.webp

Počelo sezonsko sniženje:  Šta smeju, a šta ne smeju da rade trgovci

IZVOR:24sedam

Sniženje robe za zimsku sezonu je počelo 25. decembra, ali i trgovci imaju ograničenja, a kupci moraju da razlikuju sledeće…

Od danas pa do 10. januara traje sezonsko sniženje robe iz zimske kolekcije. Ali to ne znači da trgovci mogu da nude šta im padne na pamet. Prema odredbama Zakona o trgovini iz 2019. godine, sezonska sniženja u Srbiji traju od 25. decembra do 10. januara za zimsku sezonu i od 1. do 15. jula za letnju.

U to vreme trgovci mogu da daju sniženje, ali ono nije isto kao „akcijska prodaja“. Kupci, takođe, moraju da obrate pažnju na to da se pravno razlikuju sniženje i rasprodaja.

Kod reklamiranog sniženja trgovac mora da snizi cenu određenog broja artikala a ne samo jednog. Ukoliko negde u radnji stoji da su cene spuštene npr. do 80 odsto, onda po Zakonu o trgovini mora da postojati najmanje jedna petina robe u asortimanu trgovca u tom prodajnom objektu sa cenom koja ima toliko sniženje.

Šta je stvarno „rasprodaja“

Termin “rasprodaja” ne znači da se trgovac „oslobađa“ sezonske robe već se može koristiti samo u određenom slučaju, podseća „Blic“.

“Termin „rasprodaja“ se može koristiti jedino u slučaju kada trgovac zatvara prodavnicu ili kada prestaje da se bavi tom delatnošću. Ni termin „sniženje“ ne može da se koristi van perioda koji je definisan zakonom. Može samo da se koristi akcijska ponuda. Akcijske cene, s druge strane, najviše su zastupljene u marketima, kada predstoji neki bitan datum/događaj (period slava, Božić, Nova godina…)”  – kaže Marko Dragić, pravni savetnik pri Nacionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača Srbije (NOPS).

Trgovci, takođe, sada ne smeju da snize i izlažu artikle koji su letnji.

“Kada su u pitanju sezonska sniženja, moraju se primenjivati i poštovati rokovi koji su predviđeni Zakonom o trgovini; ako je zimsko sniženje, u tom periodu je na sniženju samo zimska roba, dok kada je letnje sniženje, onda je to samo letnja ” – napominje Dragić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

pexels-photo-236089.jpeg Previous post Kako do popusta ako niste dobili novembarski račun za struju
Next post Tradicionalno druženje sa Deda Mrazovima na motociklima u Lazarevcu