Pre bacanja petarde spremi 50.000 za kaznu!

Ilustracija – Copyright Profimedia

Izvor:  Ozon Media.

Povodom predstojećih praznika očekuje se povećana prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava i upravo zbog toga iz Ministarstva unutrašnjih poslova apeluju na građane da ne kupuju pirotehnička sredstva od neovlašćenih i nestručnih lica i na mestima koja za to nisu predviđena i odobrena, kao što su pijace, ulične tezge i kod uličnih prodavaca koji vrše nedozvoljen promet pirotehničkih sredstava ali i prodavnica pirotehnike koje svoje proizvode nude i preko sajtova ili društvenih mreža.

Zakonom o prometu eksplozivnih materija i Zakonom o javnom redu i miru, predviđene su novčane i zatvorske kazne za sve slučajeve neovlašćenog prometa i korišćenja pirotehničkih sredstava, uz oduzimanje istih i podnošenje odgovarajućih prijava protiv odgovornih osoba.

Upotreba petardi je najčešća pred novogodišnje i božićne praznike, a nepropisnim rukovanjem prouzrokuje se najveći broj povreda tokom prazničnih dana. Najčešće stradaju šake, oči, lice, a neretko dolazi i do oštećenja sluha.

Upotreba pirotehničkih sredstava zabranjena je u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj ljudi, u blizini zapaljivih materija, u prevoznim sredstvima i na svim mestima na kojima može doći do povrede ili nanošenja štete. Nepromišljeno korišćenje pirotehničkih sredstava može izazvati požar, teške opekline, gluvoću, slepoću, invalidnost.

Prema odredbama Zakona o javnom redu i miru, osoba koja paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana kazniće se novačnom kaznom u iznosu od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova.

Takođe, ko pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novčanom kaznom od 100.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Ukoliko se neki od navedenih prekršaja izvrši u grupi od tri i više lica, kazniće se kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do:

 

– teških povreda sa trajnim posledicama po zdravlje

– nastanka požara i eksplozija

– uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova aktivno sprovode sve mere i aktivnosti u skladu sa zakonom kako bi se sprečila neovlašćena prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Kada smo počeli da ukrašavamo i unosimo jelke u dom?
Next post Trg bajki i Novogodišnja čarolija ispred Rudarske česme