PRVI KAMEN ZA KOLUBARSKI GAZIMESTAN NA PROLEĆE: Potomci kolubarskih ratnika grade memorijalni centar kod Lazarevca

Izvor NOVOSTI

Potomci srpskih kolubarskih ratnika i predstavnici crkvene opštine pečanske pri Hramu svete Petke Eparhije šumadijske osnovali su Odbor za izgradnju memorijalnog centra u Županjcu, koji bi bio posvećen Kolubarskoj bici.

Projekat je već urađen. Delo je arhitekte đakona Miroslava Nikolića i sastoji se od Kule velikomučenika srpskog kneza Lazara, i kapele Svetog Save. Zbog njegovog izgleda, ali i još više zbog duhovnih poruka koje za Srbe u ovim vremenima nosi već mu je dat naziv – Kolubarski Gazimestan.

– Planiramo da sada na proleće udarimo temelje ovom spomen kompleksu, a počelo jei prikupljanje novčanih sredstava – kaže nam prof. dr Milovan Mitrović, član Odbora.

Inače, blagoslov za izgradnju memorijalnog centra dao je vladika Eparhije Šumadijske Jovan i to 3. decembra. U tom datumu ima mnogo simbolike. Baš tog dana 1914. godine Živojin Mišić sa svojom Prvom armijom prvi je krenuo u siloviti protivnapad, kojim je srpska vojska do 15. decembra iz Srbije proterala i poslednjeg neprijateljskog vojnika.

– Blagoslovom vladike uslišena je dugogodišnja molba vernika i velika želja potomaka srpskih kolubarskih ratnika da se izgradi duhovni spomen-centar na istaknutoj koti Županjac, slavne srpske bitke u rejonu Čovke na desnoj obali reke Ljig i Kolubare – kaže prof. Mitrović, koji je i sekretar odeljenja društvenih nauka Matice srpske.

Govoreći o simboličnom imenu Kolubarski Gazimestan naš sagovornik ističe da je danas Gazimestan kao simboličko središte glavnog stratišta Kosovske bitke okupiran i oskrnavljen, ali njegove duhovne poruke zato još jače deluju.

– A delovaće i u budućnosti – kaže prof. Mitrović.- Isto kao što je kosovska epopeja nadahnjivala sve srpske junake i mučenike u svim srpskim bitkama za krst časni i slobodu zlatnu: od Kumanova, Cera i Kolubare, preko Krfa i Kajmakčalana, sve do Košara 1999.

Ukazujući koliko je važno da izgradi spomen-centar na mestu Kolubarske bitke, profesor Mitrović, ne može da se ne osvrne i na događaje u novijoj srpskoj istoriji. On kaže da je NATO agresiju na našu zemlju, motivisanu antisrpskim germansko-turskim revanšizmom, cinično prekrila ideologijom ljudskih prava.

Zato su danas, kaže on, poprišta Cerske i Kolubarske bitke mesta na kojima se kao u svojevrsnoj žiži srpskog junaštva i mučeništva sabira simbolički kapital svih srpskih istorijskih bitaka. Profesor Mitrović nada se da će izgradnju Kolubarskog Gazimestana podržati i pomoći svi oni koji misle da srpski kolubarski ratnici zaslužuju spomen dostojan njihove herojske žrtve.

– Nadamo se da će na 110. godišnjicu Kolubarske bitke, odnosno, do kraja 2024. godine ovaj projekat biti završen – navodi prof. Mitrović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post GIZ i CARITAS donirali vozilo CZS u Lajkovcu (VIDEO)
Next post Nikola otvara prozor u bolji i lepši svet – Izložba “EKG šrafura” u Moddernoj galeriji