Republička akcija “STAZAMA KOLUBARSKE BITKE”

Deveta po redu Republička akcija “Stazama Kolubarske bitke” u organizaciji PSD Ćira iz Lajkovca održana je ovog vikenda u Ćelijama.

Stazu dužine oko 12km prešlo je 345 učesnika iz 43 planinarska  društva iz čitave Srbije (Priboj, Zaječar, Beograd, Užice, Čačak, Svilajnac,  Ušće, Plana, Valjevo, Lazarevca…), Republike Srpske (Banja Luka,  Kozarska Dubica,  Zvornik, Bijeljina) i nekoliko udruženja građana Crna Gora –Plav.  Početak staze bio je ( takođe i kraj, kružna staza ) od fudbalskog igrališta u selu Ćelije. Prvo zaustavljanje bile su Anine, arheološko nalazište iz 3. veka. Potom je kolona planinara različite starosne dobi izvršila  “marš” na Čovku, strateški važnu kotu u Kolubarskoj bici. Tu je PSD Ćira 2014.godine na sto godina od čuvene bitke podiglo spomenik junacima koji su položili živote na Vračem brdu I okolini. Planinari odatle dolaze do manastira Sv. Georgija u selu Ćelije gde je održan pomen stradalim ratnicima, a potom je usledio kulturni program.

U okviru programa Nena Milošević i Anđela Milosavljević otpevale su himnu i rodoljubive pesme. U organizaciji TO Lajkovac i KC “Hadži Ruvim” organizovana je postavka “Učešće Kolubaraca u I svetskom ratu” Zorana Antonijević. Takodje, učesnici su imali priliku da vide predmete koji su nađeni na poprištu bitke, a Dušan Milovanovic je objašnjavao njihovu namenu.

Sledeća kota bio je spomenik Dimitriju Tucoviću koji je na Vrače brdu poginuo kao podoficir.

Planinari su se nakon toga vratili na igralište gde ih je tradicionalno čekao pasulj i dodela zahvalnica. Uz zahvalnice klubovima je uručena knjiga “Otvorena polja” Radovana Belog Markovića, poklon gradske biblioteke Lajkovac. Planinari nisu zaboravili ratnika sa perom i mastilom Belog Markovića, koji je uz planinare bio od prve akcije 2014. godine.

Pored istorijskog aspekta planinari nisu zaboravili na humanost. Učesnici su donosili plastične čepove u okviru akcije “čep za hendikep” a u posebnu kutiju donirana su novčana sredstva za udruženje osoba sa autizmom BaziMili  iz Lajkovca.

Lajkovački planinari ne odustaju od ideje da se na Vrače brdu izgradi planinarski dom u okviru koga bi bila spomen soba Kolubarske bitke. Za tu namenu prikupljaju se novčana sredstva , a svaka pomoć je dobrodošla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post IZVEŠTAJ SA 52. SEDNICE OPŠTINSKOG VEĆA OPŠTINE LjIG
Next post Vest za maturante: Od prvog decembra kreće prijava predmeta koji će učenici polagati na kraju osmog razreda