Vest za maturante: Od prvog decembra kreće prijava predmeta koji će učenici polagati na kraju osmog razreda

Izvor 24SEDAM

Na probnom testu održanom u junu, sadašnji osmaci koji su tada bili sedmi razred najčešće su birali biologiju, geografiju, hemiju, istoriju, a najređe fiziku.

Učenici koji ove godine završavaju osnovnu školu, kao i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih izjašnjavaće se do 30. decembra o tome koji će test raditi kao treći na završnom ispitu, odnosno maloj maturi.

Ipak, iz Ministarstva prosvete najavili su da će maturantima izaći u susret, pa će ukoliko se predomisle odluku moći da promene do 1. februara, kada se definitivno zaključuje “lista želja”.  Odluku koji predmet su izabrali đaci saopštavaju razrednom starešini.

Bodovanje na završnom ispitu

Promenom koncepta polaganja, menja se i način bodovanja završnog testa. Naime, učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

Iz škole đak može doneti maksimalnih 60 bodova, i to ako je na kraju godine imao zaključene sve petice od šestog do osmog razreda.

Završni test na kraju osnovne škole polaže se rešavanjem tri testa iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i testa iz prirodnih ili društvenih nauka po izboru učenika iz nastavnih predmeta Biologija, Geografije, Istorije, Fizike i Hemije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Republička akcija “STAZAMA KOLUBARSKE BITKE”
Next post STOP NASILJU – Štrajk prosvetara i u Lazarevcu