Slave i običaji u doba Korone

Zabrana okupljanja, socijalna distanca i druge mere koje propisao Krizni štab Vlade Republike Srbije još u martu 2020. godine uslovile su i promene kada su u pitanju slave i veselja. Konkretno kada su u pitanju slave, došlo je do toga da su morali da se menjaju tradicija i običaji što je naravno teško palo svakom verniki Srpske pravoslavne crkve.

Nešto što je narodu najteže palo jeste prva velika slava koja je došla u vreme korone, a to je bio Vaskrs 2020. godine koji se desio usred vanrednog stanja.

Danima se polemisalo na koji način će se proslavljati, kako će otići u crkvu  i pričestiti se posle velikog posta. Da li da izdaju dva veka dugu tradiciju ili možda ako odu, ugroziti svoje najbliže.

Većina pravoslavnih crkava pozvala je vernike da se pridržavaju mera uvedenih zbog suzbijanja korona virusa, da ne idu u hramove, već da uskršnje liturgije prate preko televizije.  Ponoćnu liturgiju u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu služio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej koji se kasnije i sam upokojio u novembru iste godine upravo od posledica zaražavanja Korona virusom.

Patrijarh Irinej je, uoči Uskrsa, poručio vernicima da je neophodno „slušati mudre savete” stručnjaka i da će, kad prođe opasnost od zaraze, moći da se mole i u svom domu i u crkvi.

Neposredno pre njegovog obraćanja Sinod je pozvao vlasti da na dan Uskrsa ukinu policijski čas, na nekoliko sati, kako bi vernici mogli da dođu u crkve, ali to nije prihvaćeno.

U Srbiji je tokom praznika na snazi policijski čas, najduži od uvođenja vanrednog stanja, koji je trajao ukupno 84 sata.

Nekoliko dana nakon Vaskrsa došao je Đurđevdan slava koju slave mnoge srpske kuće, ali ovaj put potpuno drugačije nego ikada. Bez gostiju.

“Porodična tradicija je nešto što strogo poštujemo, pa nas u tome nije sprečio ni viruss. Slavimo u krugu porodice , bez velike gozbe i puno zvanica. Slava su kolač, sveća i sveti duh koji spaja porodicu i drži je na okupu,” rekao je  Boban koji je u crkvu došao sa decom.

“Nismo odustajali ni u najtežim trenucima, pa nećemo ni sada. Održali smo taj običaj da i dalje sve spremamo u kući, slabo šta kupujemo,” rekla je Snežana koja je iako neće imati goste, slavu spremala dva dana.

Ove 2021. godine uprkos tome što se nismo konačno oslobodili Kovida 19, slika je malo drugačija. Padom broja zaraženih i ukidanjem određenih mera Kriznog štaba, Srbi su bili u prilici da proslave kako tradicija nalaže.

A da li je zaista tako, pitali smo naše sugrađane?

“Slavim Đurđevdan, prošle godine niko osim članova uže porodice nije bio prisutan, pa je , ne znam zašto tako ispalo i ove godine. Ngde nismo išli na slavu niti nam je ko dolazio i beskrajno sam tužna zbog toga. Nadam se da ćemo sledeće godine slaviti kako dolikuje sa rodbinom, prijateljima i kumovima,” rekla nam je Branka (47 godina).

Bojan je bio kategoričan:

“Slavim i slaviću! I prošle godine za Mitrovdan sa imao goste, i ove isto tako. Zvao sam sve koji su nam dolazili i pre Korone, ali nisu svi došli. Na slave sam išao gde sam bio pozvan, gde nisam, razumem narod i ne zameram nikome.”

“Slavimo slavu i idemo na pričest porodično i nisam imao problem oko onih kašičica koje su izazvale toliku paniku u medijima. Pričestila su se i naša deca od kojih najmlađe ima 5 godina. Ne bojim se Boga i svoje pravoslavne vere,” kaže Žarko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Otvaranje izložbe „Talasom ljubavi”, Nemanje Vučkovića.
Next post KAKAO