Svečano otvaranje novog prostora biblioteke “Radovan Beli Marković” u Lajkovcu (VIDEO)

Prigodnim kulturno umetničkim programom danas je u Lajkovcu svečano obeleženo preseljenje biblioteke „Radovan Beli Marković“ u novi prostor, odnosno u  konake Radića i Brene Mihajlović, koje je opština Lajkovac ranije opredlila za potrebe ove ustanove kulture.

Ovom prilikom otvoreno je i zavičajno odeljenje, spomen soba posvećena čuvenom književniku iz Lajkovca, Radovanu Belom Makoviću, kao i legat  njega  i njegove supruge Emilije Marković. Spomen soba i legat smešteni su u Radića konaku.

Podrumski prostor ovog konaka namenjen je za organizovanje i realizaciju književnih večeri i kamernih programa.

U konaku Brene Mihajlović nalazi se radni prostor biblioteke i bibliotečki fond sa pozajmnim odeljenjem za odrasle i decu.

Na manifestaciji povodom otvaranja ova dva velelepna objekta, pored ostalih prisutnima se obratila i direktorka biblioteke “Radovan Beli Marković”, Snežana Škorić koja je podsetila na istorijat ove ustanove, dok su manifestaciju upotpunili profesori i učenici izdvojenog odeljenja MŠ „Živorad Grbić“ iz Valjeva, i učenica OŠ „Mile Dubljević“ iz Lajkovca koja je pokazala svoj izuzetan recitatorski talenat.

Predsednik opštine Lajkovac, Andrija Živković kaže da je ovo dan kada svi ljubitelji knjige iz čitavog kolubarskog okruga treba da budu ponosni.

“Ovaj dan ima i svoju simboliku. Ove godine obeležavamo sto godina od nastanka same varošice Lajkovac, koja je nastala daleke 1924. godine. Treba da budemo ponosni što upravo ova dva zdanja nose ime jednog tako velikog književnika kao što je naš sugrađanin, Radovan Beli Marković i sigurno ćemo se truditi da u nekom budućem vremenu čitav ovaj prostor i ovaj kompleks oplemenimo dodatnim sadžajima i da ovo bude centar svih kulturnih dešavanja ove naše male opštine”, ističe on.

Konaci Radića i Brene Mihajlović reprezentativne su zgrade specifične arhitekture za ruralno područje iz 19.veka koje su proglašene za spomenike kulture, a izmešteni su u Lajkovac iz Malog Borka zbog širenja ugljenokopa. Današnje grtađevine su zapravo replike ova dva objekta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Počela rekonstrukcija mini pič terena u Lajkovcu (VIDEO)
Next post Raspisan Javni poziv za nabavku sadnica voć i vinove loze (VIDEO)