pexels-photo-585419

U Srbiji u 2023. počelo da radi još 50.000 stranaca

IZVOR: Tanjug

Prema zvaničnim podacima u zemlji je u 2023. počelo da radi još 50.000 stranaca

Radnicima stiglim iz inostranstva je tokom prošle godine u Srbiji izdato više od 50.000 radnih dozvola. Među njima je najviše pristiglih iz Rusije, objavio je na svom sajtu Savez samostalnih sindikata Srbije pozivajući se na podatke Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Rusima koji se nalaze na prvom mestu po broju dozvola izdato je 19.645 dozvola, Kinezima 10.198, Turcima 4.946, Indijcima 4.914 i Nepalcima 1.074 dozvole.

Ovi podaci pomalo zbunjuju, naročito ako se ima u vidu koliko samo gradilišta ima u Srbiji, a tamo se veoma retko čuje ruski jezik.

Podaci organizacije Re:Russia iz avgusta prošle godine kažu da se u Srbiju  od februara 2022. godine doselilo 150.000 državljana, ali većina njih teško da je tražila dozvolu za rad, koja ide preko neke kompanije za koju se ovde radi.

Većinu zvaničnih dozvola dobili su muškarci, pa je među ruskim državljanima koji su dobili dozvolu da rade u Srbiji bilo samo 5.375 žena, a među Kinezima je tek svaka deseta bila žena.

Kada je reč o poslovima koje rade ne postoji zvanična evidencija o tome, ali se pretpostavlja da je najveći broj Rusa angažovan u IT-ju dok su ostale nacionalnosti preuzele poslove na gradilištima, što javnih radova u putogradnji, što privatnim u stanogradnji, zatim plantažama voća i povrća, u kioscima, prodavnicama i dostavama, kao i na mestima vozača autobusa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Australian Open - Getty Images/Will Russell Previous post ĐOKOVIĆ KONAČNO DOBIO I KRUNU! Moćna objava Australijan opena: Novak je NAJBOLJI SVIH VREMENA! (VIDEO)
pexels-photo-289737 Next post Moguć produžetak zimskog raspusta zbog virusa RSV, oboljenja sličnih gripu i velikog kašlja