Usvojen budzet GO Lazarevac za 2024. godinu

U Lazarevcu je danas održana 29. sednica Skupštine, poslednja u ovom sazivu, na kojoj su odbronici razmatrali i usvojili osam tačaka Dnevnog reda.

Najznačajniji je bio Predlog odluke o budzetu GO Lazarevac za 2024. godinu, ali su usvojeni i završni račun budzeta za proteklu godinu i finansijski izveštaj JP za izgradnju Lazarevca  za 2023.godinu.

Date su saglasnosti na odluku Nadzornog odbora ovog preduzeća za period 01.01-31.12.2024. kao i na poseban program za korišćenje subvencija iz sredstava budzeta GO Lazarevac za tekuću godinu.

Pored navedenog, data je saglasnost i na Drugi rebalans Programa poslovanja JP za komunalnu prvredu za 2024. o korišćenju sredstava budzeta GO Lazarevac po osnovu subvencija.

Nakon sednice novinarima se obratio predsednik opštine, Bojan Stević, koji se pre svaga zahvalio svim odbornicima na konstruktivnom radu u prethodne četiri godine.

„ Ovo je specifična godina  iz prostog razloga, polovina je godine, a mi sada usvajamo budzet jer smo imali privremeno finansiranje usled dva  ciklusa izbora na nivou grada i samim tim Zakon o budzetskom sistemu propisuje dva ciklusa privremenog finansiranja. Mi smo kao opština uspeli da se izborimo, pre svega zahvaljujući odredbama Zakona o budzetskom finansiranju koji je ove godine išao nama na ruku, ali i zahvaljujući sredstvima koja smo u prethodnoj godini uspeli da obezbedimo van budzeta opštine Lazarevac i ove godine kada su sabrana sva ta sredstva, pa je to kvartalno finansiranje bilo u mnogo većem obimu nego što bi nam pripalo prilikom procene budzeta i okvira iz 2023. godine.

Budzet za 2024.godinu  je milijardu dvesta trideset tri miliona dinara. Kada na to dodamo sredstva od oko 200 miliona prenetih sredstava i nova sredstva koja smo uspeli da obezbedimo za ovih prvih šest meseci, nama će izvor finansiranja biti milijardu osamsto pedeset šest miliona dinara. Prethodne godine budzet je iznosio milijardu devetsto miliona dinara i to su dva najveća budzeta u istoriji Lazarevca“, rekao je on.

Stević je takođe dodao da se u poslednje četiri godine dosta novvca ulaže u podršku socijalnim kategorijama, obrazovanju, kao i za investicije i kvalitetne projekte.

„Ti projekti su zaista unapredili živote naših sugrađana. Da li smo sve mogli da rešimo? Nismo, ali smo u poslednje dve godine, podsetiću vas rekonstruisali pet osnovnih škola i jednu srednju, započeli radove na OŠ Dule Karaklajić, izgradili veliki broj parkića i terenana otvorenom, pored toga tu su i dve balon sale i uz sve to smo asfaltirali 182 ulice uz veliki broj parking mesta. Za velike kapitalne projekte u budzetu odvajamo sredstva, pre svega za projektno-tehničku dokumentaciju. Pomenuću ove dve garaže koje su „rak rana“, ali čuli ste i od kolege odbornika da ni ja ni opština nemamo nikakve veze sa tim ali moramo nositi taj „krst“ pošto smo prvi među jednakima.

Pored te dve garaže, broje se dani do otvaranja nove tržnice, tu su ulice Železnička i Milovana Lazarevića, trenutno se radi ulica Vuka Karadzića u dužini od 2,4 km, uskoiro nas očekuje Kolubarski trg, Zagorka Dragović, Gornji grad i Petka gde će se raditi 11,8 km kanalizacione mreže, zatim vtrić u Stepojevcu i sve to su kapitalni projerkti za koje smo dobili sredstva“ dodao je on, podsetivši i na izgradnju novog vrtića na Severnoj magistrali i novog objekra Centra za socijalni rad, kao i 10 km nove primarne vodovodne mreže u MZ Veliki Crljeni, nastavak ulice Milovana Lazarevića prema Županjcu i drugo

Konstitutivna sednica Skupštine GO Lazarevac zakazana je za 10.jul.2024. godine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Lek za glavobolju koji pije pola Srbije ima najčudniju posledicu koja je iznenadila naučnike
Next post STIŽU NAM VRELI DANI! Ovo su saveti koje ne smete ignorisati