STIŽU NAM VRELI DANI! Ovo su saveti koje ne smete ignorisati

Tokom ekstremnih vrućina lako je dehidrirati ili jer će se vaše telo pregrejati.Toplota može da izazove ozbiljne i potencijalno fatalne zdravstvene probleme kao što su toplotna iscrpljenost i toplotni udar, da izazove srčani ili moždani udar, ili da pogorša postojeća zdravstvena stanja poput bolesti bubrega ili pluća.Ekstremna vrućina može uticati na bilo koga. U rizičnije kategorije spadaju osobe starije od 65 godina, bebe i mala deca, trudnice, osobe sa akutnim ili hroničnim zdravstvenim problemima i osobe koje su socijalno izolovane.

Ostanite bezbedni na ekstremnim vrućinama. Sprečite zdravstvene probleme vezane za toplotu tako što ćete biti rashlađeni i hidrirani tokom vrućeg vremena.

Evo nkoliko korisnih saveta kako da se rashladite u ovim vrelim letnjim danima: 

Koristite klima uređaj ako je dostupan. Troškovi klimatizacije mogu se smanjiti korišćenjem ventilatora u isto vreme i povećanjem temperature termostata na vašoj AC jedinici na 26-27˚C.

Električni ventilatori mogu pomoći u hlađenju tela kada je unutrašnja temperatura ispod 39-40˚C.Održavajte kožu vlažnom pomoću boce sa raspršivačem ili vlažnog sunđera  Potopite peškir u hladnu vodu iz slavine i lagano ga omotajte oko glave. Koristite hladne tuševe ili kupke za stopala sa hladnom vodom iz slavine.Umotajte kockice leda u vlažan peškir i ogrnite ih oko vrata.Nosite laganu i široku odeću.Ukoliko ste u mogućnosti, posetite klimatizovane zgrade kao što je tržni centar ili javna biblioteka.Koristite roletne ili zavese da sprečite sunce da sija direktno kroz prozore.Otvorite prozore i vrata ako mislite da je toplije u zatvorenom nego na otvorenom.

Ostanite hidrirani:

Tokom dana kada ste izloženi ekstremnoj vrućini, nastavite da pijete vodu pre nego što osetite žeđ, posebno ako ste na otvorenom i obavljate fizičku aktivnost. Ako je vaš lekar zatražio da ograničite unos tečnosti, pitajte ga koliko vode treba da pijete tokom vrućeg vremena.  Kad god izađete iz kuće, uvek ponesite sa sobom flašu vode. Pazite na znake dehidracije kao što su osećaj žeđi, vrtoglavica, suva usta, umor, tamno obojeni urin jakog mirisa ili mokrenje manje nego obično.

Planirajte unapred: 

Tokom ekstremnih vrućina, otkažite ili ponovo zakažite nebitne izlaske.žPlanirajte osnovne aktivnosti za najhladniji deo dana. Ako ipak morate da izađete napolje, ponesite sa sobom flašu vode, potražite hlad i nosite šešir i kremu za sunčanje za zaštitu kože.Budite u toku sa vremenskom prognozom i upozorenjima – preko TV-a ili radija, proverite Zavod za meteorološku  prognozu toplotnog talasa na mreži ili putem njihove aplikacije i pretplatite se na primanje zdravstvenih upozorenja. Nabavite zalihe hrane, vode i lekova kako ne biste morali da izlazite po vrućini. Uverite se da se hrana i lekovi čuvaju na odgovarajućim temperaturama.Obratite se svom lekaru da proverite da li su potrebne promene u vašoj terapiji tokom ekstremne vrućine. Proverite da li vaš ventilator ili klima uređaj dobro rade. Po potrebi odnesite klima uređaj na servis.Pogledajte šta možete da uradite da učinite svoj dom hladnijim, kao što je postavljanje reflektujućih premaza, izolacije, zastakljivanja, spoljnih tendi za prozore, platna za senke ili spoljašnjih žaluzina, i sadnja drveća kako bi se obezbedila senka oko kuće. 

Ljudi stariji od 65 godina su podložniji zdravstvenim problemima povezanim sa toplotom jer su njihova tela manje sposobna da se prilagode promenama temperature. Takođe je veća verovatnoća da imaju osnovne zdravstvene probleme i da uzimaju lekove koji mogu ometati sposobnost tela da reguliše temperaturu.Lekar može savetovati prilagođavanje unosa tečnosti, izbegavanje određenih lekova ili prilagođenu dozu tokom perioda ekstremne vrućine.

Bebama i maloj deci potrebna je posebna nega tokom vrućeg vremena jer su manje sposobni da se nose sa promenama temperature:  Nikada ne ostavljajte bebe ili malu decu u automobilima.Ponudite bebama dodatno dojenje ili obroke na flašicu tokom vrućeg vremena i podstaknite decu da redovno piju. Tokom vrućeg vremena, obucite bebe i decu u laganu, široku odeću.Bebe u kolicima mogu da se ohlade pokrivanjem kolica vlažnom pamučnom tkaninom, po mogućstvu sa ventilatorom sa kopčom na baterije ako je dostupan. Držite pokrivač vlažnim pomoću boce sa raspršivačem.

Rad i vežbanje na vrućini povećavaju rizik od zdravstvenih problema povezanih sa toplotom.Gde je moguće, otkažite rad na otvorenom ili teške vežbe ili pomerite za hladniji da Planirajte osnovne aktivnosti za najhladniji deo dana.Pauze za odmor treba praviti češće i duže kada je to moguće. Treba obezbediti hlad i svako prirodno kretanje vazduha gde je to moguće.Ventilatori na otvorenom, ako su dostupni, mogu smanjiti temperaturu vazduha i pomoći u hlađenju tela. Ostanite hidrirani – po pravilu, pijte najmanje pola litra tečnosti 2 sata pre vežbanja. Tokom vežbanja, pokušajte da pijete oko 200 ml svakih 20 minuta.

Kako možete pomoći drugima?

Pomozite rođacima i prijateljima u većoj opasnosti od zdravstvenih problema povezanih sa toplotom tako što ćete:Redovno proveravajte kako se osećaju, posebno ako žive sami. Pozovite ih barem jednom u bilo kom ekstremnom toplom danu. Zamolite ih da vas pozovu ako imaju bilo kakvih nedoumica ili samo da se jave.Odmah potražite medicinsku pomoć ako pokažu bilo kakve znake zdravstvenih problema povezanih sa toplotom. Podstičite ih da ostanu rashlađeni i hidrirani.Ponudite pomoć tako što ćete obaviti kupovinu ili druge poslove kako bi mogli da izbegnu vrućinu.Ako je to bezbedno, odvedite ih negde na hladno tokom dana (npr. u tržni centar, bioskop, biblioteka) ili ih zamolite da prenoće ako ne mogu da se rashlade u svom domu.

I još tri važne stavke :

  1. Ishrana treba da bude lagana ( sveže voće i povrće…)
  2. Ne zaboravite životinje, ni sopstvene ali ni lutalice. Starajte se da uvek imaju vodu za piće
  3. Vodite računa o paljenju vatre na otvorenom. Opasnost od požara je na maksimumu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Usvojen budzet GO Lazarevac za 2024. godinu
Next post Održana 10. sednica opštinskog Veća u Lajkovcu (VIDEO)