VANjA VIRTUELNIM POLICAMA KORAČA KA DOKTORATU

Mlada bibliotekarka iz Banjana kod Ljiga, Valentina Popović, svojim diplomskim radom je na vrlo ubedljiv način pokazala da biblioteka nije dosadno mesto i da savremeni načini komunikacije nisu prepreka, već prednost zato što pružaju šire mogućnosti od samog čitanja knjiga. Posle briljantne obrade teme pod nazivom „Uloga digitalnih alata u malim javnim bibliotekama“, Vanjino ime nalazi se na Preliminarnoj listi kandidata za doktorske studije Pedagoškog fakulteta u Somboru.

„U jeku obaveza koje sam imala u vezi organizacije Dečje nedelje dobila sam poziv profesorke koja je ujedno i moj mentor. Kada mi je saopštila da je došlo do promene u dinamici pripreme za odbranu mog diplomskog rada i da imam samo par dana da se pojavim pred komisijom, najpre sam pomislila da odustanem jer mi je u prvom trenutku izgledalo nemoguće da se pripremim za takav poduhvat, govori Valentina Popović, prvi master-bibliotekar u ljiškoj biblioteci. Njeno poverenje i apsolutna podrška ohrabrilo me je do te mere da sam svoj rad branila sa ogromnim samopouzdanjem. Odbrana rada ocenjena je „desetkom“, a ja još uvek pokušavam da sredim emocije i shvatim šta mi se desilo“, pomalo u šali kaže Vanja.

Osnova njenog rada jeste primena digitalnih alata za kreiranje digitalnih sadržaja na E-biblioteci. Ono što je izazvalo najviše pažnje kod mentora je njen rad van standarda u oblasti bibliotekačkih poslova.

„Rad koji sam branila svakako ima širu teorijsku podlogu o čemu svedoči i korišćena literatura, ali sam vrlo svesno radila na istraživanju mogućnosti drugačije upotrebe onih alata koji su već bili na raspolaganju bibliotekama. Takav pristup doveo me je do inovacije za koju je stručna bibliotekačka javnost veoma zainteresovana. U pitanju su virtuelne police koje jednoj biblioteci otvaraju čitavu lepezu novih mogućnosti u radu.“

Vanjin pionirski poduhvat predstavlja i izvanrednu promociju ljiške Biblioteke u kojoj je zaposlena. Uz e-police, treba reći da su referentne baze podataka i e-katalozi ljiške kulturne ustanove takođe njen produkt.

Umesto da „igra na sigurno“ i drži se već ustaljenih standarda i praksi, mlada Banjanka se hrabro upustila u izazove koji je sama sebi postavljala. Želela je da pomeri granice i to je i uradila. Zahvaljujući Vanji, kroz svet kulture sada je moguće prošetati i preko virtuelnih polica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post KUD Diša Đurđević obeležio slavu Svetog Luku
Next post CVETKOVIĆ BOLJI OD ČEHA