Veliki vodič za sve sezonske poslove i zarade u celoj Srbiji: Gde je plata za čobanina 70.000 dinara, a gde se i šta radi za dnevnicu od 50 evra

Izvor DANAS

Sa prvim letnjim danima obično počinje i sezona radova, pre svega u poljoprivredi, a manjak radne snage se javlja uglavnom u berbi jagodičastog voća.

Sezonski radnici dolaze uglavnom sa jugoistoka Srbije. Dnevnice se kreću od 3.000 do 5.000 dinara ali za 1o radnih sati. U pojedinim sredinama uočiljiv je i nedostatak građevinskih radnika svih profila.

Šabac: Dnevnice od 300 do 500 dinara po radnom satu

Najviše posla za najamne radnike ima na području Mačve i Pocerine, gde su uglavnom angažovani na branju voća i povrća. Nedostatak radne snage, uticao je i na visinu dnevnica, koje se ove sezone kreću od 300 do 500 dinara po radnom satu. Prevoz radnika i obrok, zavise od dogovora sa poslodavcem, što utiče i na visinu dnevnice.

Subotica: Berbe trešanja 3.000 dinara na dan

U Subotici je veliko interesovanje za sezonskim poslovima. Potražnja je velika, a zainteresovane su i mlađe i starije generacije. Mlađi se angažuju putem omladinskih zadruga dok se stariji angažuju u selima, posebno tokom sezone berbe voća koja je upravo u toku. Cene su zaista različite, u zavisnosti od vrste poslova.

Kragujevac – Za branje šljiva od 2.000 do 3.000 dinara

Nekadašnjih klasičnih najamnih, sezonskih radnika u Kragujevcu nema već odavno. Svojevremeno su najčešće angažovani na građevinskim radovima ali su ih, barem na velikim gradilištma zamenili radnici iz Indije i Turske. Kragujevac je i centar Šumadije, najpoznatije po voćarstvu. U ovoj privrednoj grani ima sezonskih radnika ali oni mahom ne dolaze iz drugih sredina i delova Srbije, već je u pitanju lokalna sezonska radna snaga. Bukvalno iz tog sela. Nekada je sezona branja voća počinjala sa višnjama ali se to danas više ne radi ručno već mašinski. Najviše sezonaca ima od avgusta kada kreće berba šljiva i proizvodnja i pečenje rakije. Njihova dnevnica se kreće od 2.000 dinara ako se šljive kupe i radi 8 sati, a do 3.000 ako se beru i radni dan je 10 časova.

Vojvodina – Vozaču kombajna dnevnica 50 evra, za pomoć u štali 400 dinara

Najviše sezonskih radnika na teritoriji srednjeg Banata angažuje se u vreme poljoprivrednih radova. Potražnja postoji ali je ponuda vrlo slaba, tako da jedan broj poljoprivrednih proizvođača odustaje od proizvodnje onih kultura koje zahtevaju ljudske ruke. Em ih nema, a i kad se nađu, nisu jeftine, pa se postavlja pitanje isplativosti. Sezonski radnici uglavnom su iz sela, tog gde nešto treba da se radi ili najbližeg, jer više nije isplativo da se radna snaga prevozi ili da im se obezbeđuje smeštaj.

POČELA SEZONA BERBE MALINA: Teško je naći radnike, a dnevnica iznosi do 4.000 dinara

U selu Gradina između Ivanjice i Arilja sezona berbe malina lagano se zahuktava, a berači trljaju dlanove. Naime, od ovog posla u jeku sezone dnevno može da se zaradi između 2.500 do 4.000 dinara!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Manifestacija „Dani Lazarevca“ u periodu od 11. do 28. Juna
Next post Na delu autoputa između Ljiga i Lajkovca se prevrnuo šleper, vozač zadobio lakše telesne povrede