Zemljotres slabijeg intenziteta potresao Lazarevac

Zemljotres magnitude 3,0 jedinica Rihterove skale registrovan je danas, 9.juna u 00:46 časova po lokalnom vremenu u regionu mesta Lazarevac, 7km S.

Teorijski intenzitet u epicentru procenjen je na IV stepena Merkalijeve skale. Zemljotresi ovakvog intenziteta ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

Republički seizmološki zavod na svom sajtu ima Kartu seizmičkog hazarda Srbije izrađenu 2018. godine. Na njoj preovladavaju žuta i narandžasta boja, a svaka od njih znači koliki bi intenzitet zemljotresa po Merkalijevoj skali mogao da se dogodi u određenom prostoru.

Po njoj, najjači udari od 8 stepeni po Merkaliju mogli bi da se dogode u Svilajncu, Kragujevcu, Jagodini, Ćupriji, Paraćinu, Aleksandrovcu, Kraljevu, Čačku, u Raškoj, Novom Pazaru, Valjevu, Negotinu… Od 7 do 8 stepeni bi mogao da bude u Beogradu, Šapcu, Ivanjici… Sa druge strane, najbezbednija je Subotica, koja je označena zelenom bojom i u njoj je potencijalni moguć udar od 5 do 6 stepeni po Merkalijevoj skali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post IZBORI ZA NOVI SAZIV SKUPŠTINE KMSZTS
Next post Jun – mesec galerije, 20 godina od osnivanja Moderne galerije