ČIČOKA – biljka 21. veka

Čičoka (Helianthus tuberosus L. Compositae) ili kako je još nazivaju slatki krompir, mačja repa i divlji krompir je višegodišnja zeljasta biljka, slatkog gomolja (krtola), krupnog i nepravilnog oblika. Daje izvanredne prinose uz jednostavnu agrotehniku, otporna je na sve vremenske uticaje i bolesti, a proizvodnja je jako jeftina kada se uzme u obzir da se sadni materijal kupuje samo jednom, a eksploatiše deset godina.

Podzemni plodovi su u obliku nepravilnog krompira (gomolj) i koriste se kao sadni materijal, za farmaceutsku industriju i ljudsku ishranu. U krtoli čičoka, za razliku od običnog krompira, nema skroba nego inulina, zbog čega ga u ishrani koriste osobe obolele od šećerne bolesti – dijabetesa i osobe koje imaju problema s prekomernom težinom.

Čičoka služi i za industrijsku ekstrakciju inulina, polisaharida koji hidrolizom ne daje glukozu, već fruktozu. Kao ljudska hrana čičoka se može koristiti sirova, tanko narendana i začinjena kao salata u koju možete dodati i drugo povrće. Kao prilog jelu koristi se kuvana ili pečena kao i krompir. U obliku brašna koristi se za izradu hleba.

Čičoka je bogata vitaminima A, C i E, koji zajedno sa flavonoidima kao što je karoten blokiraju slobodne radikale i tako štiti od upala i prehlada. Zbog visokog sadržaja kalijuma, melem je za čvrste kosti, a zanimljivo je da je jedna od najbogatijih riznica gvožđa.

Od čičoke se može proizvesti i rakija, i to 6 litara od 100 kilograma, a može se i kiseliti kao zimnica. Dijabetičari čičoku mogu koristiti u neograničenim količinama dnevno jer ona snižava visinu šećera u krvi.Izvor je kalcijuma, gvožđa, vitamina S, folne kiseline i vitamina V1 i V2.

Sveži mladi vrhovi se koriste kao krma, dok se stari NE koriste u ishrani stoke jer se teško vare. Krave muzare koje se hrane silažom ove biljke na dan daju od 4-6 litara mleka više. Stabljike čičoke se odlično siliraju, a gubici kod siliranja su isti kao i kod kukuruza.

Uz sve navedene kvalitete i benefite ove biljke, cvet čičoke je izuzetno lep i oplemeniće vaš životni prostor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Previous post Ponovo na drumu – Regionalno otvaranje moto sezone 2022.
Next post Računi „Gradske čistoće“ ubuduće sa QR kodom!