192001908

Danas je Duhovski ponedeljak: Ne radite teže poslove, a jedna stvar važi za mladiće i devojke

Izvor 24SEDAM

Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se i to je takozvana ‘’trapava nedelja”.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici tri dana praznuju dan Silaska Duha Svetoga na apostole. To najbolje pokazuje koliko je ovaj praznik, u narodu nazvan Duhovi ili Trojice, rođendan hristove crkve, važan i poštovan. Danas je Duhovski ponedeljak, u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom.

Duhovi predstavljaju i rođendan Hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak Svetog Duha na apostole. Po značaju to je treći praznik, posle Uskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slave tri dana.

Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se i to je takozvana trapava nedelja. Tako je danas Duhovski ponedeljak, a sutra se obeleževa Duhovski utorak.

Veruje se da je ovaj dan dobar za početak poslova. Ne radi se jedino na njivama koje su blizu vode. Deci se brani kupanje u rekama, čak se izbegava I  prelaženje mostova.

Verovanja kažu…

Narodna verovanja na ovaj dan su različita u Srbiji. Veruje se, naime, da će one devojke koje se umiju vodom, u kojoj je stajalo cveće od kojeg se pletu venčići, preko cele godine imaće čisto i belo lice.

Sa druge strane, muškarci koje devojke budu darivale venčićem, prema narodnom verovanju u istočnoj Srbiji, godinu će završiti kao mladoženje.

Na drugi dan Duhova nipošto ništa u kući ne sme da se obavlja od težih poslova, niti sa iglom, jer se ovakvo ponašanje smatra nepoštovanjem apostola i svetaca i ne obraćanjem pažnje na njihove reči.

U zapadnoj Srbiji, pak, običaj je da se na ovaj dan ukućani sete preminulih u toj godini i prirede im simboličnu trpezu kako bi sačuvali dom od zlih sila!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post ULTRA TRAIL STARA PLANINA 2022
Next post Manifestacija „Dani Lazarevca“ u periodu od 11. do 28. Juna