DECA VIŠE NEĆE IĆI POLUGOLA U ŠKOLE: Uvode se pravila oblačenja, OVE STVARI ZABRANJENE! Prosvetari ponovo pominju i UNIFORME

Izvor Kurir

Pred sam početak nove školske godine sve više škola u Srbiji uvodi nova pravila oblačenja. I dok će đacima biti zabranjeno nošenje majice bez rukava i na bretele, bermuda, majica koje otkrivaju stomak, pocepanih pantalona, trenerki, dukserica s kapuljačama, prosvetari kažu da bi možda bilo dobro ponovo pričati o uvođenju uniformi.

U slučaju da učenik ili učenica dođu u školu nepristojno odeveni, biće opomenuti. Posle dve opomene biće umanjena ocena iz vladanja – navodi se na sajtu Trinaeste beogradske gimnazije.

Takođe i Srednja škola u Svilajncu je na sajtu istakla pravilnik o oblačenju, a direktorka Slađana Stojanović kaže za Kurir da bi svaka škola obavezno trebalo da ima kodeks oblačenja koji će se poštovati.

Naročito je to bitno za srednjoškolce, koji su tinejdžeri i adolescenti, te se u tim godinama slobodnije odevaju nego što je primereno za školu. U školi je važno, pored dobre saradnje između nastavnika i đaka, uspostaviti i dobar odnos s roditeljima koji će podržati pravila oblačenja. Nastavnici su takođe ti koji će dati primer đacima kako bi trebalo da se oblače i doprinose očuvanju školskih vrednosti i njenom poštovanju – ističe Stojanovićeva.

– U našem pravilniku jasno stoji da će učenici koji se ne budu pridržavali pravila o odevanju biti udaljeni s nastave. Nastavnici će ih poslati kući da se adekvatno obuku, a izostanak sa časa u te svrhe će biti evidentiran kao neopravdan.

Neprimereno je da učenik sedi na času i nosi kapuljaču ili kačket. Što se tiče dukseva s kapuljačom, oni u našoj školi nisu zabranjeni, dok kape i kačketi jesu – kaže Stojanovićeva.

– Međutim, dešava se da učenik dođe u šorcu. Pozovemo roditelja, on je na poslu i mi ne smemo dete samo da pustimo kući te mora da ostane na času i samim tim urušavamo ugled škole. Zato ćemo u septembru revidirati pravilnik, koji će biti koncizniji. Bilo je i priče o uvođenju uniformi na savetima roditelja, ali su mišljenja podeljena, jer to roditelji plaćaju i onda oni treba da se izjasne.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, smatra da je pravilnik o oblačenju u školama odlična stvar, ali i da bi se ponovo trebalo pričati o uvođenju školskih uniformi.

– Đaci danas dolaze u škole kao mangupi s gradskog asfalta, devojčice u kratkim suknjama, majicama na bretele, golih stomaka. Uvođenje jasno istaknutog pravilnika, čak i u hodnicima škole, rešio bi ovaj veliki problem, ali bi uniforma rešila i dublje probleme, poput troškova roditelja za kupovinu garderobe od septembra do juna, a i dobio bi se vizuelni red u školi koji pokazuje materijalno stanje – ističe Antić i dodaje:

– Ako bismo pričali o uniformama, ja sam za to da se deci obezbedi uniforma bez plaćanja poreza. U današnje vreme bi škola mogla da angažuje modnog kreatora koji bi kreirao izgled uniformi, boje za svaki razred i da svako od njih na uniformi ima naziv škole. Tako bi, recimo, i ljudi na ulici ili u prevozu mogli da vide u koju školu ide neko dete, a smanjilo bi se vrsnjacko nasilje među decom zbog načina oblačenja.

Sociolog Jelena Radović za Kurir kaže da se učenici oblače onako kako ih roditelji vaspitavaju.

– Deca oblače ono što im je pristupačno i neprihvatljivo je da učenik u školu dolazi obučen kao za izlazak ili plažu. Pristojan način odevanja je tema koja se proteže pre početka svake školske godine, o čemu i roditelji treba da povedu računa i da skrenu deci pažnju, jer sve potiče iz kuće. Ako uzmemo u obzir pitanje uniformi, onda bi njihovo kupovanje pa i održavanje bilo opet o njihovom trošku, što bi mogao biti problem – objašnjava Radovićeva.

Antić ističe i da uniforme ne treba da budu nametnute, već da škole o tome prvo razgovaraju s roditeljima na savetima roditelja, a onda i sa đačkim parlamentom.

Uroš Momčilović iz Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Beogradu kaže za Kurir da ova vaspitno-obrazovna ustanova nema zvanični pravnik oblačenja, ali da su deca upoznata s tim kako treba da se oblače za školu.

– Dosad nije bilo potrebe da se uvede pravilnik jer su deca uglavom poštovala pravila oblačenja i bila pristojna. Ukoliko se nekada desi da neko dete dođe neprimereno obučeno, onda ga nastavnik ili učiteljica vrate kući da se presvuče. Nekada davno se pričalo o uvođenju uniforma u školama, ali toga više nema. Neke škole su ih čak i uvele pre nekoliko godina, ali ta praksa nije zaživela – ističe Momčilović.

– Ministarstvo može samo da da preporuku, ali odluka o tome može da se donese i na nivou škole kako bi se nastavila tradicija i poboljšale vrednosti.

Nikola Topalović, pomoćnik direktora beogradske OŠ “Pavle Savić”, potvrđuje da ova škola ima pravilnik oblačenja koji se uglavnom poštuje.

Po bontonu, u zatvorenom prostoru ne treba nositi šešir, kačket, kapuljaču zato učenici ne bi trebalo da nose ovaj komad odeće u školskoj zgradi.

Garderoba zabranjena u mnogim školama

majice s bretelama, majice bez rukava, majice s dubokim dekolteom, majice koje ne pokrivaju stomak i leđa, šorc, bermude i pantalone iznad kolena, pantalone spuštenog i plitkog struka, pocepane (razrezane) pantalone, mini-suknje, helanke (ukoliko nisu prekrivene dužom tunikom), papuče, obuća s previsokim potpeticama, providna ili tesna odeća, trenerke, dukserice s kapuljačama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Još jedna podela poklon kolica za najmlađe lazarevčane (VIDEO)
Next post Srećan rođendan! – BK Greatest iz Lazarevca obeležio 7 godina rada