DIREKTOR NARODNE BIBLIOTEKE POSETIO LjIG I VIDEO LEGAT PROFESORA MARKOVIĆA

Pisac Vladimir Pištalo bio je gost ljiške biblioteke povodom obeležavanja deset godina od osnivanja Dečjeg odeljenja „Slobodan Ž. Marković“. Dobitnik najviših književnih nagrada i aktuelni direktor Narodne biblioteke Srbije imao je priliku da vidi legat od oko pet hiljada knjiga koji je Ljigu darivao čuveni profesor, čije ime nosi Dečja biblioteka.

Članovi kolektiva ljiške kulturne ustanove upoznali su Pištala sa brojnim aktivnostima koje se sprovode u cilju promocije kulture čitanja i korišćenja digitalnih sadržaja u biblioteci. Upravnik NBS sa velikim interesovanjem pogledao je zavičajnu zbirku fotografija značajnih događaja u biblioteci i E-kutak za učenike. Pištalo je posebno pohvalio odluku Upravnog odbora da Biblioteka ponese ime najvećeg pisca našeg kraja, akademika Milovana Danojlića.

Poseta prvog čoveka Narodne biblioteke Srbije je još jedan u nizu događaja kojim ljiški hram kulture odaje zahvalnost profesoru Slobodanu Ž. Markoviću koji je svojim legatom dao potpuno novu dimenziju kulturno-obrazovnom životu i radu škola i ustanova kulture u ovom delu Srbije. U prebogatoj biografiji uglednog profesora, između ostalog, stoji da je za 45 godima akademskog rada odškolovao više od 4 000 studenata, da je bio prodekan i dekan Filološkog fakulteta u Beogradu, predavač na brojnim univerzitetima u zemlji i inostranstvu, kao i da je jedan od osnivača i dugogodišnji direktor Međunarodnog slavističkog centra.

Matičnoj biblioteci „Ljubomir Nenadović“ iz Valjeva poklonio je sve magistarske i doktorske radove koji su branjeni kod njega.

Slobodan Ž. Marković je otac književnika i dugogodišnjeg novinara Mirka Markovića, Ljižanima poznatog kao osnivača Internet kluba i jednog od pionira u modernizaciji bibliotekačkog života u Srbiji i inostranstvu i primeni savremenih komiunikacija u svetu obrazovanja i kulture.

Profesor Slobodan Ž. Marković preminuo je 11.septembra 2015.godine u svojoj 87. godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Večno sećanje na lazarevačke heroje (VIDEO)
Next post KADETI KOLUBARE IGRAJU ZA PRVO MESTO I SARU, U TIMU ČAK SEDMORICA LjIŽANA