Građevinska sezona u Lajkovcu u punom jeku – Konaci uskoro centar kulturnih zbivanja, a napreduje i realizacija projekta “Čista Srbija” (VIDEO)

U opštini Lajkovac infrastrukturni radovi napreduju”punom parom”.

Predsednik oppštine, Andrija Živković sa saradnicima obišao je danas  velelepan prostor oko konaka koji će uskoro postati mesto valikog broja kulturnih dešavanja.

“Izgradnja oba ova objekta, i konaka Brene Mihailović i konaka Radić počeli su pre više od jedne decenije, na osnovu sporazuma sa RB Kolubara o preseljenju naseljenog mesta Mali Borak. Mi sada evo konačno završavamo ovaj, po meni veoma bitan i značajan posao za opštinu Lajkovac. Nama je cilj i vizija bila da upravo ovaj deo, poznatiji kao “Vojni krug” što više razvijamo i opremamo, pa tu sada imamo i zatvoreni bazen, novu zelenu pijacu, modernui saobraćajnicu, a tu su i brojni sportski sadržaji” ističe Živković..

Najveći deo posla bilo je parterno uređenje oko konaka sa izgradnjom anfiteatra, a preostalo je još da se uradi kišna kanalizacija i da se oba objekta privedu nameni. Samo parterno uređenje je vrednosti 12 miliona dinara, dok je za unutrašnjost konaka opredeljeno oko 3 miliona, što znači da je samo završna faza koštala oko 15 miliona dinara, dok će za opremanje samih konaka biti potrebno još novca,rekao je ovomn prilikom Živković.

Nakon obilaska konaka, on je takođe obišao i radove na izgradnji kanalizacione mreže koji se realizuju u okviru projekta Čista Srbija.

“ Mi smo od 14 opština i gradova u Srbiji prvi potpisali  ugovor za projekat “Čista Srbija”zbog spremne i potpune dokumentacije. Za našu opštinu opredeljeno je 2 milijarde dinara  za izgradnju fekalne kanalizacije i izgradnju novih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda . U toku prošle godine urađeno je prvih 11 kilometara. Pre svega za naseljeno mesto Rubribreza, gde je fekalnom kanalizacijom pokriveno gotovo čitavo selo. Urađeno je oko 3 km kanalizacione mreže za Bogovađu, zatim deo kanalizacije u Jabučju, u Donjem kraju u dužini od oko 4 km i preostalo je još oko 20 km za celo naseljeno mesto Jabučje. Biće izgrađeno i 5 podstanica koje će moći da guraju svu tu otpadnu vodu, a oko 3 km pomenute mreže biće mreža niskog pritiska. Domaćinstva neće imati nikakve troškove što se tiče samog priklljučivanja na mrežu” kaže on.

Živković je od aktuelnih radova izdvojio i parterno uređenje centra Jabučja, ali i podsetio da će upravo ovo selo biti domaćin Seoskih olimpijskih igara ovoga leta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Novi podsticaji za lazarevačke poljoprivrednike
Next post Obeležena slava GO Lazarevac (VIDEO)