Novi podsticaji za lazarevačke poljoprivrednike

Rekordna godina u oblasti poljopruivrede u GO Lazarevac kada je u pitanju ostvarenje subvencija i novi podsticaji Grada Beograda bili su povod razgovora sa Nenadom Bačancem, članom Veća lazarevačke opštine zaduženim za poljoprivredu.

” Mi smo početkom godine imali veliku kampanju obilaska  domaćinstava i tu smo predstavljali mogućnosti koje Grad Beograd pruža  poljoprivrednicima. Preko 200 gazdinstava iz raznih oblasti ostavrilo je ove godine podsticaje u poljiprivredi, tako da će u našu opštinu doći 21 novi traktor, što je definitivan rekord.Veliki ponos nam je stoočarstvo gde je prethodnih godina stočni fomd priličmo devastiran, što je uzrokovalo veliku akciju i Ministarstva poljoprivrede  i svih lokalnih samouprava, a samim tim i naše opštine. Od grada smo ove godine dobili plužne transportere, devet gazdinstava ostvarilo je podsticaj na 230 priplodnih grla ovaca, 13 junica dolazi za pet poljoprivrednih gazdinstava, zatim je tu i veliki broj mešaona za stočnu hranu… Što se tiče ratarstva i ratarstva u službi stočarstva, preko 50 gazdinstava samo iz ove oblasti ostvarilo je prava na subvencije. Tu je 10 prikolica, 6 roto freza, 4 sejalice, a tu su i utovarivači, kosačice i slično” kaže Bačanac, apelujući da se obrati pažnja na još jednu granu poljoprivrede, a to je povrtarstvo.

” Mi smo jedan od najvećih potrošača hrane u Srbiji, a možda i šire, a nemamo dovoljno  razvijeno povrtarstvo. Od ove godine to lagano kreće. Naši poljoprivrdnici su dobili plastenike od 3, 4 i5 ari, zatim su tu i žičane ograde, što je vidan napredak. Ja ponovo apelujem i podsećam svoje sugrađane da je registracija gazdinstva izuzetno jednostavna, da na raspolaganju imaju Kancelariju za poljoprivredu i da je dovoljno da se samo jave na 8126-991 i zakažu posetu, a naš će ih stručni tim posetiti i prezentovati na koji način mogu da ostvare dodatnu zaradu kroz neki od vidova poljopruivrede. Evo primer su i pčelari koji su ove godine ostvarili pravo na vrcaljke, otklapače saća i uopšte kompletnu opremu”, kaže on.

Sve navedeno je u vrednosti od preko 60 miliona dinara koji će u vidu podsticaja doći poljoiprivrednicima na teritoriji GO Lazarevac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Akcija DDK u ED Lazarevac(VIDEO)
Next post Građevinska sezona u Lajkovcu u punom jeku – Konaci uskoro centar kulturnih zbivanja, a napreduje i realizacija projekta “Čista Srbija” (VIDEO)