Izložba slika “Izgubljena arhitektura”, lazarevačkog umetnika Stefana Petronijevića

U drugom delu izlagačke sezone Moderne galerije Centra za kulturu Lazarevac za 2023. godine u četvrtak, 28. septembra u 18.00 časova biti otvorena izložba slika “Izgubljena arhitektura”, lazarevačkog umetnika Stefana Petronijevića.

Izložba se sastoji od serija slika, crteža i kolaža, koje se koncepcijski bave ličnim promišljanjem umetnika o problematici transformacije i nestanka  arhitektonskog nasleđa, rađenog u duhu nekadašnjeg modernizma,  u ulici Kneza Miloša u Beogradu.

Umetnik “arhitekturu razmatra iz estetskog i umetničkog fokusa, svedoči o samospoznaji epohe, preoblikuje njen vizuelni motiv u sliku. Na slikama predstavlja detalje koji nose istančana osećanja, nudeći posmatraču koji na ovaj način ne razmišlja o arhitekturi, novo prostorno iskustvo. Grad je za veliki broj ljudi prostor neprimećenih poruka. Stefanu ovakve poruke ne promiču. On ih zapravo traži, beleži, citira i čuva od zaborava. Na platna prenosi duboko proživljenu fascinaciju posleratnim modernizmom beogradske arhitekture”. (Nataša Ril, istoričarka umetnosti, iz teksta kataloga)

Izložba će trajati do 16. oktobra 2023. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post 41.izložba priplodnih goveda simentalske rase Kolubara 2023
Next post OK Železničar pobednik drugog memorijala „Radovan Beli Marković“