Kantarion (hypericum perforatum) – čudotvorna biljčica

Kantarion  je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Hypericaceae.

Poseduje širok spektar lekovitih svojstava, a na prvom mestu  koristi se za negu i zaštitu kože u kozmetici i medicini. Korisna je upotreba kod rana koje krvare, povreda mišića, hematoma, otoka kod udaraca, uganuća i iščašenja, mnogobrojnih reumatskih oboljenja.
Koristi se i za lečenje sluzavosti pluća, grčeva u trbuhu i želucu, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezine i mokraćne bešike. Naročito se preporučuje kod nekontrolisanog mokrenja. Kantarion se odavno koristi kod problema sa hemoroidima, za zarastanje rana i kao antiseptik, protiv bolova jetre, želuca, proliva itd.

Kantarion je dobar i za lečenje umerene i blage depresije.

Kratkotrajna upotreba omogućava prevazilaženje perioda tuge praćenih manjkom motivacije i problemima sa spavanjem. Takođe doprinosi ublažavanju anksioznosti ili uznemirenosti neurološke prirode, obzirom da aktivni sastojci kantariona direktno deluju na  neurtransmitere: serotonin, noradrenalin i dopamin. Rezultati istraživanja pokazali su da je upotreba standardizovanih eksrakata kantariona, korišćenih tokom 4-8 nedelja za prevazilaženje lakših i umerenih depresivnih stanja, podjednako efikasana kao primena sintetskih antidepresiva. Međutim, kod dugotrajnih i težih depresivnih stanja efekat standardizovanih ekstrakata kantariona je nedovoljan, a ne bi ih trebalo koristiti ni kod bipolarnih poremećaja.

Istovremena upotreba kantariona sa mnogim lekovima kao što su oralni kontraceptivi, lekovi za srce, antiviralni lekovi, antimigrenozni, antikoagulansi, antiepileptici i pojedini lekovi za hemioterapiju, dovodi do interakcija. Kako bi se izbegli štetni efekti, neophodno je konsultovati lekara i obratiti pažnju na uputstvo za upotrebu leka, jer istovremena upotreba utiče na smanjenje efikasnosti ovih lekova. Upotreba kantariona se ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja. Obzirom da može izazvati i preosetljivost na sunčevu svetlost, posebno kod osoba svetle puti, tokom primene proizvoda od kantariona savetuje se oprez pri izlaganju sunčevoj svetlosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Pravoslavni vernici danas slave Spasovdan
Next post Program KC ‚‚Hadzi Ruvim“ Lajkovac