Koliko će nas koštati grejanje naredne zime?

Izvor Danas

Svi oni koji u svojim domovima nemaju centalno grejanje ili gas i greju se na ogrev trebalo bi da ga nabave već sada, jer je znatno jeftiniji nego što je bio tokom prošle zime kada su cene posebno divljale zbog energetske krize izazvane ratom u Ukrajini, a i logična je pretpostavka da će njegova cena porasti pred početak nove grejne sezone.

Jedan od razloga što su u ovom trenutku cene ogreva povoljne je taj što je zbog malog broja hladnih dana prošle zime potrošeno i manje ogreva.

Pelet je osetno pojeftinio, pa se sada prodaje za 30.350 do 36.000 dinara po toni, odnosno od sedam do 10.000 dinara manje po toni nego što je bilo protekle grejne sezone.

U Beogradu bukvino, grabovo i hrastovo drvo prve klase može pazariti po ceni od oko 10.400 dinara po kubiku dok se u unutrašnjosti ogrevno drvo može pribaviti i jeftinije, gde košta oko sedam hiljada dinara. Cene bagrema i cera, kreću se između 6.500 do 7.000 dinara dok se najjeftinije vrste drveta mogu pazariti za oko 5.000 dinara po kubiku.

Dok su potrošači uoči protekle grejne sezone bili prinuđeni da za nabavku uglja izdvajaju i do 26.000 dinara po toni sada se ugalj “stanari” u komadu može kupiti za 15.480 dinara po toni dok se taj ogrev na nekim mestima može naći i po ceni od 10 hiljada dinara po toni.

Podsećanja radi, tokom protekle zime, domaćinstva u Srbiji su se suočila sa enormnim poskupljenima ogreva zbog krizne situacije vezane za snabdevanje energentima. Tako je u odnosu na prethodnu grejnu sezonu cena uglja “banovići” u minuloj porasla za čak 58 odsto, ogrevnog drveta za 50 a peleta za oko 34 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Kulturno sportski dan u gradskom parku u Lazarevcu
Next post 10 najvažnijih stvari o novoj školskoj godini: Novi predmet u školama, policija čuva đake, strože mere za ĐAKE NASILNIKE I NJIHOVE RODITELJE