SVI (ZA)JEDNO – Lični pratilac dece sa smetnjama u razvoju: Zakonske regulative i najbolji kandidati

Lični pratilac je od velike važnosti za decu sa smetnjama u razvoju, pružajući im podršku i omogućavajući im da aktivno učestvuju u životu zajednice. U Srbiji, zakonske regulative omogućavaju roditeljima da podnesu zahtev za dobijanje ličnog pratioca, a najbolji kandidati za tu ulogu su osobe sa odgovarajućim obrazovanjem i iskustvom u radu sa decom sa posebnim potrebama. Ovaj sistem podrške doprinosi inkluzivnom društvu u kome svako dete ima pravo na priliku za razvoj i napredak.

Lični pratioci dece sa smetnjama u razvoju su obično stručnjaci ili osobe sa odgovarajućim obukama koje pružaju podršku i asistenciju detetu u obrazovnim, socijalnim i svakodnevnim aktivnostima. Ovo može uključivati specijalne edukatore, socijalne radnike, psihologe, medicinsko osoblje ili obučene roditelje. Važno je da pratioci imaju razumevanje i veštine potrebne za rad sa detetom u skladu sa njegovim potrebama i sposobnostima.

Nema sumnje da je podrška i nega dece sa smetnjama u razvoju od izuzetne važnosti za njihov celokupni razvoj i dobrobit. U Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama, postoji zakonska regulativa koja omogućava roditeljima da dobiju ličnog pratioca za svoju decu sa smetnjama u razvoju kako bi im pružili adekvatnu podršku i negu.

Jedna od ključnih zakonskih regulativa koja se odnosi na ovo pitanje je Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Prema ovom zakonu, deca sa smetnjama u razvoju imaju pravo na podršku prilagođenu njihovim potrebama u obrazovanju i vaspitanju. Ova podrška može uključivati i angažovanje ličnog pratioca koji će biti prisutan tokom školovanja deteta kako bi mu pomogao u svakodnevnim aktivnostima i učenju.

Proces prijavljivanja za ličnog pratioca može varirati u zavisnosti od lokalnih procedura i institucija. Obično roditelji treba da se obrate nadležnim školskim ili zdravstvenim ustanovama kako bi dobili informacije o postupku prijavljivanja i uslovima koje treba ispuniti.

Kada je reč o kandidatima za ulogu ličnog pratioca dece sa smetnjama u razvoju, postoje određene karakteristike i veštine koje su poželjne. Pre svega, kandidat treba da bude empatičan i pažljiv prema potrebama deteta, sposoban da pruži podršku i negu u skladu sa individualnim potrebama deteta. Takođe, važno je da kandidat ima odgovarajuće obrazovanje ili iskustvo u radu sa decom sa smetnjama u razvoju, kao i da bude fleksibilan i prilagodljiv kako bi se prilagodio promenljivim potrebama deteta tokom dana.

Najbolji kandidati za ulogu ličnog pratioca su obično osobe sa iskustvom u radu sa decom sa smetnjama u razvoju, kao što su specijalni pedagozi, logopedi, fizioterapeuti ili osobe sa slični iskustvom i obukom. Takođe, roditelji ili članovi porodice deteta mogu biti odlični kandidati ako ispunjavaju potrebne uslove i imaju želju da pruže podršku svom detetu na ovaj način. Uloga ličnog pratioca dece sa smetnjama u razvoju je izuzetno važna i zahteva posvećenost, strpljenje i ljubav prema detetu. Kroz ovakav vid podrške, deca sa smetnjama u razvoju imaju priliku da ostvare svoj puni potencijal i postignu uspeh u svom razvoju i obrazovanju.

Opština Lajkovac je sa pružanjem usluge Lični pratilac deteta počela od 01.10.2021.godine zahvaljujući dopisu koji je Milica Nikolić, kao gradjanka, uputila Zaštitniku građana.

Milica Nikolić se tada kao roditelj obratila zaštitniku gradjana, ali je ona inače inicijator osnivanja i predsednica Udruženja BaziMili Lajkovac, za pomoć osobama sa autizmom i drugim teskoćama u razvoju.

Uslugom su obuhvaćena sva deca sa teritorije opštine Lajkovac, kojoj su nadležni organi utvrdili potrebu za pružanjem iste.

Zaštitnik gradana tada je konstatovao da je Opštinska uprava Lajkovac u potpunosti ispunila preporuke i da je u konkretnom slučaju unapredila svoj rad u oblasti pružanja usluga obrazovne podrške deci sa smetnjama u razvoju i preduzetim radnjama podigla stepen zaštite prava deteta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Asfaltirana još jedna ulica u Brajkovcu (VIDEO)
Next post Tri nova sportska terena za lajkovačke osnovce (VIDEO)