Nastavlja se rešavanje problema nedostajuće kanalizacione mreže u lajkovačkim selima (VIDEO)

Tekst je u okviru projekta iz oblasti projektnog sufinansiranja iz oblasti javnog informisanja pod nazivom ”O svemu sa vama”, koji sufinansira opština Lajkovac. Ovim projektom ukazujemo na realne probleme građana, način njihovog rešavanja i efekte realizacije. Zahvaljujući ovom projektu posetioci portala KISSINFO.rs će iz prve ruke dobijati informacije od značaja za život u opštini Lajkovac čime ukazujemo na značaj uloge građana u poboljšanju rada lokalne samouprave.

Tema: Unapređenje kanalizacione mreže

U okviru druge faze projekta ‚‚Čista Srbija“ otpočeli su radovi na izgradnji kanalizacione mreže u Jabučju.

‚‚Ovo je jedan od najvažnijih projekata za opštinu Lajkovac, kako po svom značaju, tako i po vrednosti investicije“ rekao je predsednik opštine Andrija Živkocvić.

Radove na izgradnji kanalizacione mreže u opštini Lajkovac u visini od oko dve milijarde dinara finansira Ministarstvo građevine i Vlada Republike Srbije u okviru projekta ‚‚Čista Srbija“.

‚‚ Mi smo ovaj projekat započeli prošle godine  i veoma smo ponosni jer smo ušli u krug 16 gradova i opština, kojima su odobrena sredstva i gde je projekat počeo da se realizuje. On, pre svega podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže i izgradnju, odnosno rekonstrukciju postojećih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda“, objašnjava on.

Opština Lajkovac prošle godine otpočela je prvu fazu projekta u okviru koga je urađeno oko 4 kilometra kanalizacione mreže u Rubribrezi. Pre nekoliko dana započeli su radovi na drugoj fazi, koja obuhvata najveće naseljeno mesto u lajkovačkoj opštini, a to je Jabučje.

‚‚ Ovde će biti izgrađeno oko 26 kilometara primarne kanalizacione mreže, s tim što će u centru sela biti urađena i sekundarna mreža, pre svega za one vitalne objekte koji se tu nalaze i za zaseoke kao što su Negići ili kružni put za Tomiće. Takođe, biće izgrađeno pet crpnih stanica, a ono što je važno to je da će celokupna mreža biti priključena na crpnu stanicu Borverk, koju smo mi izgradili pre nekoliko godina sopstvenim sredstvima. Odatle će ići prema postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda koje se nalazi  na granici Lajkovca i Ćelija, a koje je takođe uvedeno u projekat i koje će biti u potpunosti rekostruisano  i stavljeno u funkciju“ kaže Živković.

 

U narednom periodu, očekuje se početak realizacije treće faze projekta koja podrazumeva izgradnju primarne mreže i potpuno novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za naseljeno mesto Bogovađa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Novi bunari i zamena ventila-sve u cilju stabilnog vodosnabdevanja (VIDEO)
Next post ‘’Vojni krug” dobija novu saobraćajnicu (VIDEO)