Nova normalnost: Društvene mreže – ipak nismo sami?

Zbog ubrzanog načina života društvene mreže su najjednostavniji način komuniciranja što se pokazalo vrlo značajnim tokom pandemije Korona virusa. Zahvaljujući izolaciji, mnogi ljudi su počeli da se osećaju usamljenima, napuštenima pa su im društvene mreže bile te koje  daju osećaj pripadnosti zajednici i jedini način komunikacije sa ostatkom sveta.

Kako društvene mreže postaju popularnije, tako su njihovi članovi u proseku stariji, različitih rasa i iz različitih društvenih slojeva. Takođe, to je jedini način povezivanja s ljudima koji žive daleko, više socijalne interakcije i lakše komuniciranje sa porodicom i  prijateljima.

Svedoci smo da je to ujedno bio i jedini  način komunikacije i jedini način da budemo u toku sa svim šta se dešava oko nas i sa nama dragim osobama.

Društvene mreže, izmenile su način na koji razgovaramo pa je njihovu privlačnost lako objasniti. U svetu u kojem se živi brzo, komunikacija je svedena na brze poruke, a neposredni ljudski kontakt zamenjen je porukama na ekranu.

To, ipak, nije uvek loša stvar, jer je bilo kakva komunikacija bolja od – nikakve, smatraju sociolozi.

Tokom pandemije promenili su se i ustaljeni načini poslovanja.

Socijalne mreže su idealne platforme za izgradnju i vođenje pozitivne onlajn PR strategije. Na različitim lokacijama okupljaju se milioni međusobno povezanih surfera, potencijalnih klijenata, partnera, kupaca, potrošača, pa i konkurenata, što j e doživelo svojevrstan procvat zahvaljujući pandemiji.

Ali šta je sa njegativnim stranama socijalnih mreža?

Pre svega, pune su dezinformacija, montiranih lažnih videa, priča, lečenja na nenormalne načine i promovisanja najrazličitijih stavova koji su svakome dostupni, te običan korisnjik bilo koje od postojećih platformi vrlo često ostaje zbunjen i zapravo nepravilno informisan, pa zaključke izvodi na osnovu objava kojima je svakodnevno pretrpan.

Ali mi ćemo se još malo zadržati na dobrim stranama, a svakako , najbolja je ona da nam mreže daju mogućnost da u ovim teškim vremenima ostanemo povezani sa onima koji su nam fizički daleko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Previous post Nova normalnost: Roditelji u trećem dobu i njihova deca, unučići
Next post Nova normalnost: Psihološka podrška – kako savladati anksioznost, zabrinutost i strah (VIDEO)