Obeležena 109. godišnjica od Kolubarske bitke (VIDEO)

Centralna komemorativna  ceremonija obeležaavanja 109. godišnjec od Kolubarske bitke u organizaciji Odbora Vlade Republike Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova u saradanjni sa GO Lazarevac, održana je danas u hrama Sveetog velikomučenika Dimitrija.

Nakon parastosa koji je služio Episkop šumadijski, gospodin Jovan i sveštenstvo hrama u  Lazarevcu, minuta ćutanja i odavanja počasti palim borcima, predstavnici Vlade, vojske, opštine i boračkih udruženja položili su vence u kripti hrama.

Prisutnima se obratio predsednik GO Lazarevac, Bojan Stević.

„ Kolubarska bitka i čin naših predaka jedan je od blistavijih trenutaka  u istoriji Srbije, naše države i naše vojske. Pored tog podviga srpske vojske, danas se ponosimo i činom naše držaave  i naroda koji je na jednom mestu,  ovde u kripti hrama zajedno pohranio posmrtne ostatke  svojih, ali i neprijateljskih vojnika i osvajača u pokušaju“, rekao je pored ostalog on.

Predsednik privremenog organa Grada Beograda, Aleksandar Šapić sa ovog je mesta poručio da čuvamo Srpsku pravoslavnu crkvu, porodicu i društvo i pomažemo jedni drugima.

U ime Vlade Republike Srbije obratila se pomoćnicaa Ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sanja Lakić.

Nakon ceremonije usledio je kulturno umetnički program, a potom su venci položeni i na spomenik Srpskom ratniku ispred lazarevačke biblioteke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post RETROSPEKTIVA 2023. Predsednik GO Lazarevac Bojan Stević
Next post Podelite svoje iskustvo: Medijska pismenost kod mladih