Prvo jesenje zasedanje lajkovačkog parlamenta

Dvadeset treá sednica lokalnog parlamenta u Lajkovcu održana je danas i to je bilo prvo Skupštinsko zasedanje nakon letnje pauze.

Pred odbornicima se,  pored ostalog našao šestomesečni izveštaj o izvršenju Odluke o budzetu opštine za period januar-jun 2023. godine, kvartalni izveštaj o merenju i verifikaciji ostvarene uštede Društva za posebne namene za rekonstrukciju  i održavanje javne rasvete,  a usvojene su i odluke o dodeli ovogodišnjih nagrada i javnih priznanja opštine Lajkovac u oblasti  stvaralaštva i postignuća učenika i studenata i u oblasti društvenog angažovanja, čija će dodela biti upriličena 16. septembra na Dan opštine.

Biblioteka u Lajkovcu nakon današnje sednice i zvanično je ponela ime  književnika Radovana Belog Markovića,  a o svemu ovome nakon zasedanja govorio je predsednik opštine Lajkovac, Andrija Živković.

“Ova sednica je “iznuđena” zbog roka koji smo imali da bi uradili izveštaj prema Državnoj revizorskoj instituciji i deo tačaka se upravo odnosio na taj izveštaj. Sigurno najznačajnija tačka je realizacija budžeta za prvu polovinu godine. Ono što je uobičajeno je da taj prvi deo godine bude dosta slabiji u samoj realizaciji u odnosu na drugu polovinu godine. U principu, u procentima to izvršenje je na nivou prethodnih godina, čak za neku nijansu i bolje, a procenat izvršenja samih investicija je negde oko 38%. Sigurno taj drugi deo godine, kada se realizuje i veći deo nabavki i veći deo radova uradi, tada će biti i znatno veća realizacija, što je već praksa i navikli smo na ovakve brojke. Ja sam donekle zadovoljan sa dosadašnjom realizacijom i očekujem da do kraja godine ti procenti budu više nego duplo veći, tako da u globalu i celini na kraju budu i preko 80%. Nekoliko tačaka odnosilo se i na Dan opštine Lajkovac koji će ove godine biti obeležen 17. septembra. Lokacija obeležavanja jesu Konaci Brene Mihajlović koji će biti svečano otvoreni 17. septembra i predati na upravljanje našoj gradskoj biblioteci, koja evo danas na ovoj sednici konačno je promenila zvanično u ime našeg poznatog preminulog književnika, Radovana Belog Markovića, kako će se zvati i jedan od konaka”, rekao je Živković.

Prvi čovek Lajkovca osvrnuo se i na novi program rada Ustanove za sport gde će po nalogu državne revizije biti obavezne naplate termina korišćenja sala i terena. Na primer, sat vremena korišćenja sportske hale iznosiće 400 dinara, dok će zakup teniskih terena za isti vremenski period biti naplaćivan 200 dinara, što su simbolične cene.

Ono što je Živkoviću skrenulo pažnju mimo današnjeg skupštinskog zasedanja jeste situacija oko vodosnabdevanja u samom Lajkovcu 1. i 4. septembra, gde je istakao da ono što javnost treba da zna jeste da ove restrikcije vode nemaju veze sa JPKP Lazarevac, niti sa odnosima između Lajkovca i Lazarevca. Ti odnosi su, kako kaže, za sada dobri. Zapravo je došlo do izmeštanja cevovoda FI500 od strane kineske kompanije Shandong, koja radi na izgrad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Previous post Održana 23. sednica Skupštine GO Lazarevac
Next post Produžen književni nagradni konkurs “Radovan Beli Marković”